Pagani brengt laatste versie ooit uit van de Zonda (nee, echt dit keer!)

Pagani gaat de laatste versie ooit van de Zonda uitbrengen. De Zonda Arrivederci is een eenmalig eerbetoon aan de iconische supercar. 

De Pagani Zonda Arrivederci

De Pagani Zonda was een van de meest iconische supercars van de vroege 00’s. Het was het absolute krankzinnige geesteskind van Horacio Pagani. In een klap ging de auto de strijd aan met gevestigde namen als Ferrari en Lamborghini. Hij bracht een volledig nieuwe revolutie aan Italiaanse supercars op gang. En dat terwijl Pagani in feite gerund werd door een groepje mensen in een Toscaans schuurtje met te veel vrije tijd en veel te veel wijn en pasta.

In de daaropvolgende jaren werd de Zonda een begrip. Iedereen wilde hem hebben. Video games buitelden over elkaar heen om de Zonda maar in hun line-up te hebben. Bij auto magazines liep de mond vol met water bij elke zucht die vanuit Pagani kwam. Posters van Amerikaanse muscle cars of Duitse luxe sedans moesten wijken voor dit maniakale monster uit Italië. Maar nu, 25 jaar na het eerste debuut van de Zonda, komt er een definitief einde aan dit geweldige en knotsgekke model. Want Pagani brengt de laatste versie ooit van de Zonda uit.

De Arrivederci als hij volledig open staat. (Bron: Pagani)

Arrivederci, Zonda

Hij heet de Arrivederci, Italiaans voor “vaarwel”. En dat is toepasselijk, want dit wordt het laatste afscheid van de Zonda. Pagani heeft inmiddels twee nieuwe modellen - de Huayra en de Utopia - dus het wordt tijd om vaarwel te zeggen tegen de auto die het merk in 1999 op de kaart zette.

En dat doet de Arrivederci in stijl. Alles aan deze auto is een mix tussen een traditionele supercar, een Milanese juwelier en een ruimteschip uit Star Wars. De gullwing deuren openen op zo’n manier dat je verwacht opera muziek te horen iedere keer dat ze open gaan. Het chassis ziet eruit alsof het ontworpen is voor een straaljager. De kleuren komen rechtstreeks uit een modeshow in Rome.

Moeten we het nog hebben over de performance? Het is een Zonda, dus hij drukt hard tegen de grenzen aan van wat nog kan tellen als een auto. Hij gaat zo snel en maakt zoveel herrie dat de meeste circuits zich even achter de oren moeten krabben als je daarmee aan komt zetten. Elk element dat niet nieuw is ontworpen voor deze versie is uit een eerdere Zonda gehaald zodat het de ultieme samensmelting is van alles wat de Zonda ooit zo geweldig maakte.

De Arrivederci is geen afscheid, het is een eerbetoon. Een vaarwel-tournee van een geliefde artiest die nog een keer al zijn grootste hits speelt en zijn publiek tot op het bot ontroert.

De "laatste" Zonda?

Maar er is natuurlijk een punt dat even benoemd moet worden. Pagani verzekert ons dat dit de laatste Zonda ooit is. Daarmee is het de opvolger van de Zonda Barchetta, uit 2017, die werd aangekondigd als de laatste Zonda ooit. Daarvoor hadden we natuurlijk al de Zonda Revolucion uit 2012, dat was de laatste Zonda ooit. Een mooi eerbetoon aan de Zonda Tricolore twee jaar eerder, de laatste Zonda ooit. Al was dat technisch gezien een aangepaste versie van de Zonda Chinque - de laatste Zonda ooit - die op zijn beurt weer een straatlegale versie was van de Zonda R, de laatste Zonda ooit.

De vergelijking met een populaire muzikant gaat verrassend goed op hier. Want net zoals de grootste artiesten, vindt de Zonda toch altijd wel weer een excuus om terug te komen met een laatste actie. Top Gear maakte veertien jaar geleden al een afscheidsvideo voor de Zonda.

Maar dit keer lijkt het er toch op dat het misschien wel eens permanent kan zijn. De Arrivederci is namelijk al twaalf jaar in ontwikkeling. En zoals eerder gezegd heeft Pagani inmiddels ook twee nieuwe auto’s. Misschien dat de Italianen dan eindelijk toch een punt zetten achter hun eerste model. En als dit dan inderdaad het laatste afscheid van de Zonda is, dan is het een erg passend afscheid.