Het leek een jaar of twintig geleden zo'n mooi sprookje: Nederland had zijn eigen serieuze supercarbouwer. De wederopstanding van het vooroorlogse Spyker begon al in 1998 met de aparte Silvestris V8, ontworpen door Maarten de Bruijn. De auto met 3,5 liter Audi-blok trok de aandacht van verzamelaar en investeerde Victor Muller, die prompt het geld op tafel legde om een productieversie te bouwen. Spyker Cars was geboren.
Die auto kwam in 2000 op de markt als de extravagante C8 Spyder. De prachtige styling van het exterieur maar vooral het interieur maakte de Spyker uniek in supercarland. Zelfs Pagani kon er op dat moment niet aan tippen. Interesse in de auto was groot, en al snel rolden er verscheidene varianten van de band in Zeewolde. Coupe, spyder, lange wielbasis, turbo's, Le Mans longtail, W12, Zagato-body, het kon allemaal.
Teveel, te snel
Die eerste golf van aandacht en het relatieve succes van de C8 leek oprichter Victor Muller een beetje naar zijn hoofd te stijgen. In korte tijd kwam er een Le Mans GT2 team, het D8 Peking-to-Paris Super SUV concept, een W12 Zagato-model en werd het Midland Formule 1 team overgenomen. Geen van deze projecten was succesvol. In 2009 werd alsnog de tweede generatie C8 gepresenteerd: de aantrekkelijke Aileron.
De emmer liep niet lang daarna in 2010 uiteindelijk over door de overambitieuze actie van Muller om het noodlijdende Saab over te kopen van General Motors. Er bleek geen makkelijke manier te zijn om de productie weer op gang te brengen, waardoor het iconische bedrijf uiteindelijk failliet ging. De financiële schade die dat avontuur veroorzaakte trok Spyker uiteindelijk de afgrond in. Ondanks beloftes over Chevrolet en Koenigsegg V8 motoren, de B6 Venator met VR6 en de uiteindelijk zoekgeraakte C8 Preliator ging het bedrijf uiteindelijk van faillissement naar faillissement.
Build your own Spyker
Aan die lange lijdensweg lijkt nu toch een einde te gaan komen. Het Financieel Dagblad meldt dat de merkrechten van Spyker Cars later deze maand online te koop aangeboden zullen worden. De verkoop is het gevolg van het faillissement van Spyker NV, dat afgelopen dinsdag bankroet werd verklaard. Mocht je nog een supercar met een goede merknaam willen produceren, dan is dit je kans.
Deze laatste klap voor Spyker is het gevolg van een eerder faillissement. Een curator van die zaak eist nog €52.000 euro in openstaande schulden. Spyker NV was de entiteit waarin het bedrijf al zijn beursactiviteiten onderbracht. In de tien jaar dat de NV op de beurs actief was werd er uiteindelijk €45 miljoen aan schuld opgebouwd.
Victor fikst het
Zoals altijd spreekt Victor Muller het nieuws dat het nu toch echt over is met Spyker tegen. Afgelopen zomer zou het merk volgens hem de fondsen van Boris Rotenberg aangesproken hebben, de Russische bankier achter het SMP Racing Le Mans team. Rotenberg heeft echter geen cent in Spyker gestoken, zo geeft Muller nu toe. De deal zou 'niet tot het gewenste resultaat' geleid hebben. De reden hiervoor zou een niet nader te noemen 'interne aangelegenheid' zijn.
Desondanks laat Victor de indruk achter dat het SMP-geld misschien later nog eens een keer komt. Het geld is volgens hem wel hard nodig, aangezien de coronacrisis Spyker 'ernstig belemmerd' heeft door het afhaken van Chinese potentiële investeerders. 'Ik ren de benen uit mijn lijf om de financiering voor elkaar te krijgen. Ik bevind mij middenin dat proces.'
Zal Victor dit keer weer de dans ontspringen door ergens een investeerder vandaan te toveren? We zijn benieuwd.
- Spyker, Wikimedia Commons