Victor Muller runt Spyker zo'n beetje alleen

Boeienkoning, illusionist, bluffer, irritant. Victor Muller is het allemaal. Op Pebble Beach claimde hij in ieder geval dat de beperkte oplage van Spykers nieuwe C8 Preliator al bijna opperdepop is.

Goed, we weten nu al dat Muller een lulverhaal ophangt. Hij heeft niet zoveel Spykers weggezet als hij zelf suggereert. Hoe we dat weten? Zie het lemma 'Muller, Victor'. Daarachter staat 'een ~ doen', 'een Mullertje doen' - grootspraak, zelfoverschatting; zie 'Saab'. Het verbaast ons dat de man wiens correcte voorliefde met Latijn ("nulla tenaci invia est via")  zichzelf nog niet getooid heeft met de titel 'Augustus'.

Spyker maakt prachtige auto's, daar gaat het allemaal niet om, maar niemand zou het normaal moeten vinden om jarenlang voorgelogen te worden. Nog een pareltje en wel uit een Pebble Beach-interview, als antwoord op de vraag wie de auto ontworpen heeft: "I designed it". Yeah, right. Dat betekent dat Muller, die ook al over PR en geldzaken gaat, effectief Spyker in zijn eentje runt. Bovendien denken we dat zo iemand als Maarten de Bruijn nog wel een boekje open kan doen over Muller en zijn 'eigen ontwerpen'.

Enfin, even over de auto. Weten we niet zoveel van. Behalve dat er dus maar vijftig exemplaren van worden gemaakt en dat er een onbekende vijfliter achtcilinder ingaat. Dan kan de motor zijn die BMW ooit in zijn E39 slingerde. Dat zou goed nieuws zijn, want die V8 wordt nog altijd als een meesterwerk gezien. Vermoedelijk zal hoofdontwerper Muller er een paar turbo's tegenaan smijten om de originele vierhonderd pk naar hedendaagse standaarden te tillen. Naar verwachting zal Muller dan claimen dat deze motoren honderdduizend pk produceren.