Spyker gaat toch zijn luxe SUV bouwen

Spyker heeft in het afgelopen jaar twee nieuwe modellen getoond en heeft het gevoel helemaal terug te zijn. Dat merk je meteen aan opperhoofd Victor Muller die het ene na het andere plan op tafel gooit.

Vorig jaar presenteerde Spyker de C8 Preliator en dit jaar volgde op de autoshow in Genève de open versie. Daarnaast sloot Muller op de beursvloer een deal met Koenigsegg voor de levering van gloednieuwe V8 motoren. 

We hebben ondertussen nog geen enkel bewijs gezien dat er ook maar één Preliator aan een klant is geleverd, maar dat houdt Muller niet tegen om te dagdromen over meer modellen. Tegenover de Britpers laat hij weten in de komende tien jaar met vier modellen te willen komen en één van die nieuwelingen is een project dat we nog kennen van vroeger: de D8 Peking to Paris.

De concept car voor deze SUV werd in 2006 gepresenteerd en is daarmee al elf jaar oud. Destijds had Muller goed door dat er veel geld viel te verdienen in het segment van superluxe SUV's, maar het plan strandde toen de bankrekening van Spyker opdroogde. "We lost our funding before we could deliver it and had to pay back deposits to more than 200 customers. It wasn’t a great experience and I’m resolved that we will never go through it again."

Ondanks dat Bentley ondertussen in het gat voor superluxe SUV's is gedoken en Rolls-Royce en Lamborghini binnenkort volgen, wil Victor de D8 uit de mottenballen halen en in productie nemen. Het platform waarop de kolos staat moet, net zoals in het originele plan, van Lotus komen en de V8 van Koenigsegg zorgt voor de aandrijving. Die wordt in de gigant wel gekoppeld aan een elektromotor, want je moet tenslotte een beetje met de tijd meegaan. "It will be an advanced hybrid SUV and one of the most beautiful cars of  its kind.” Muller heeft er zin in en hoopt de nieuweling zo snel mogelijk te presenteren. “Its specifications are already set and, if things go well, I’d dream of showing it at the Geneva motor show in 2018.” 

Ook daar houdt het niet op, want vervolgens wil hij een ander doodgeboren kind tot leven wekken. De B6 Venator moet met een zescilinder een goedkoper alternatief vormen voor de C8 Preliator en zo voor meer omzet zorgen. 

Het is goed om je op dit moment even te herinneren dat er momenteel nog enkele auto gebouwd is. Het lijkt erop dat Muller weer helemaal losgaat met zijn luchtkastelen, maar hier op aarde gebeurt er weinig. Hoewel wij dol zijn op een handje memberberries op zijn tijd, klinkt zijn SUV-plan nog minder kansrijk dan elf jaar geleden. De D8 Peking to Paris krijgt voor nu een maximale score van vijf uit vijf Mullers op de Autobahn luchtkastelenschaal.