Dochter Lee Towers krijgt Burton-aandelen niet verkocht

Ondanks de connecties blijven investeerders weg bij het eigenzinnige merk.

Dochter Lee Towers krijgt Burton-aandelen niet verkocht

Midden februari kwam naar buiten dat Nederlands grootste sportwagenbouwer een nieuwe eigenaar kreeg. Nee, niet Spyker of Donkervoort. We hebben het over Burton, het merk achter het guitige roadstertje op basis van de beroemde Citroen 2CV. Het bedrijf van broers Iwan en Dimitri Göbel werd overgenomen door het bedrijf van Claudia Vrolijk-Huijzer, de dochter van volkszanger Leendert Huijzer, alias Lee Towers.

Burton International

Vrolijk-Huijzer was van plan de overname te financieren met een beursgang op de kleine NPEX-beurs. Via investeerders zou de benodigde €5 miljoen bij elkaar geraapt moeten worden. De uitgebreide onderdelenvoorraad is op zichzelf al zo'n €2,7 miljoen waard. Burton International komt volgens Quote echter maar moeilijk aan de nodige pegels.

Vertrouwen

De Göbel-broers waren met de verkoop van plan om hun toenemende verantwoordelijkheden af te schuiven op de nieuwe eigenaar, zodat ze zich weer rustig bezig konden houden met het ontwerpen en bouwen van hun auto's. De beslissing om de teugels uit handen te geven wekt echter geen vertrouwen op bij potentiële aandeelhouders.

Het bestuur van Burton International bestaat uit ex-Gaastra directeur Otto Frielingsdorf en Claudia Vrolijk-Huijzer. Geen van beide heeft eigenlijk echt verstand van auto's. Het is dus nog volstrekt onduidelijk welke kant een voormalig kledingmagnaat en de dochter van een volkszanger het bedrijf op zullen sturen.

Geen inspraak

Het gebrek aan vertrouwen vertaalt zich naar een tegenvallende balans op de NPEX. De beleggingsstructuur helpt daar ook niet bij: investeer je in Burton, dan mag je netjes op je dividend gaan wachten. Inspraak krijg je niet. Dat is duidelijk geen uitnodigende constructie: van de benodigde €5 miljoen heeft Burton in een maand tijd slechts €1.7 miljoen weten te vergaren.

Het lijkt erop dat de beursgang van Burton International geen daverend succes zal worden. You never walk alone, maar een beetje meer mensen met diepe zakken kan geen kwaad.

Nieuws
  • Burton Car Company