Chinese viaductbus blijkt miljardenfraude

Hoewel iemand de hoogpotige, wegoverspannende bus daadwerkelijk bouwde, was het hele project vanaf het begin een frauduleus verhaal. Dat is althans wat de politie in China gelooft en daarom zijn er nu al dertig mensen aangehouden.

Het leek allemaal zo mooi, een catamaranbus die over de file heen kon rijden. Het ding werd in mei 2016 gepresenteerd als model en een paar maanden later was er al een werkende proefopstelling van 300 meter lang.

Het idee van de proefopstelling was om daarmee de interesse van investeerders te wekken om zo het project uit te kunnen bouwen. Tenminste, de initiatiefnemers deden alsof dat de bedoeling was. De uitvoering op ware grootte deed echter al wat vragen rijzen. Het zag er allemaal een beetje uit alsof het met spuug en plakband in elkaar was gezet. Wat op zich ook niet vreemd is, als je binnen een half jaar een soort van bus/trein-dinges gecombineerd met een viaduct en een weg probeert te bouwen.

Aanvankelijk werd er nog getwijfeld aan de bouwvergunningen. Dat was echter niet het ergste. Inmiddels twijfelen de autoriteiten in Peking aan de hele opzet van het plan. Waarschijnlijk was het al vanaf het begin helemaal niet de bedoeling om meer te bouwen dan alleen de proef. De rest zou nooit komen, maar alleen dienen als lokkertje voor investeerders. Die geldschieters waren wel enthousiast door de proefbus in Qinghuangdao. De 72 donateurs legden bij elkaar 9,1 miljard yuan bij, wat in euro's ook een enorm getal is: 1,18 miljard euro.

De politie doet zijn uiterste best om dat geld weer terug te vinden.