Unieke DTM Aston Martin Vantage te koop

Een van de vijf DTM Astons kan van jou zijn. De Vantage is een van de drie laatste auto's die onder de DTM regels reden.

Unieke DTM Aston Martin Vantage te koop

Dankzij het vertrek van BMW en Audi en de twijfelachtige overstap naar standaard GT3-wagens is de DTM tegenwoordig zo goed als dood. In 2019 leek het echter even de goede kant op te gaan.

De sport verloor Mercedes aan het eind van 2018 op de vooravond van de nieuwe Class One-regels, maar het gat werd al snel opgevuld door Aston Martin. Het bleef dus bij drie merken, waardoor het nieuwe reglement een kans leek te hebben.

Mercedes-invloed

Het Aston Martin-project werd gerund door de Duitse formatie R-Motorsport, maar het technische werk werd gedaan bij HWA. Die afkorting staat voor Hans Werner Aufrecht, een van de oprichters van AMG. HWA is de onofficiële motorsport-arm van Mercedes-AMG en was verantwoordelijk voor het Mercedes DTM-project.

Dankzij de zeer late beslissing van Mercedes om DTM de rug toe te keren zat HWA met een kant en klare motor en chassis opgescheept. Uiteindelijk werd een deal met Aston Martin gesloten om de Mercedes DTM-wagen aan te kleden met een Vantage body, zodat HWA's investering niet de prullenbak in hoefde.

Buiten de panelen heeft de auto niks met een Aston Martin te maken.

'Toerwagen'

Het chassis van de Vantage DTM bestaat uit een carbon monocoque met een stalen rolkooi. Voorin vind je een HWA AFR tweeliter viercilinder turbomotor met overboost functie die tot 640 pk kan leveren. Schakelen doe je via een sequentiële zesbak van Hewland met de flippers aan het stuur.

Carbon-keramische AP Racing remmen zorgen ervoor dat het 986 kilo zware gevaarte ook weer tot stilstand komt. Dubbele wishbone ophanging met pushrods maakt het plaatje compleet. Uiteindelijk is de auto dus meer een volbloed prototype dan een toerwagen.

Geen succes

De Astons bleken in de DTM uiteindelijk niet opgewassen te zijn tegen de veel beter geprepareerde BMW's en Audi's. R-Motorsport en HWA leden namelijk aan een chronisch geldgebrek.

Vanuit Aston Martin kwam buiten de naam en body al helemaal geen steun, aangezien het merk zelf al op het randje van de afgrond balanceerde. Het DTM-avontuur duurde daarom maar een seizoen, met als beste resultaat een zesde plaats voor Daniel Juncadella op de Norisring.

Audi was te sterk voor Aston Martin.

Ultieme track toy

Het exemplaar op Racecarsdirect.com wordt aangeboden door Klassische Automobile in Grünwald, Duitsland. Het is een van de vijf chassis die ooit gebouwd zijn, waarvan vier daadwerkelijk in actie kwamen met Daniel Juncadella, Jake Dennis, Ferdinand von Habsburg en ex-F1 coureur Paul di Resta achter het stuur.

Chassis #1901 werd bestuurd door Habsburg. Volgens de gloeiende advertentietekst 'finishte hij 13 van de 18 races'. Beter dan dat werd het eigenlijk ook niet. Von Habsburg werd roemloos achttiende en laatste in het kampioenschap met een beste finish van negende op Zolder. De beste Aston zat er niet ver voor: Juncadella werd uiteindelijk veertiende overall.

'Te langzaam voor de DTM' betekent echter alsnog veel te snel voor de gemiddelde hobbycoureur, wat de Vantage DTM de ultieme track toy maakt. Mocht je nog een paar ton in een oude sok hebben liggen, dan is dit je kans. De prijs is, hoe kan het ook anders, op aanvraag.

Autosport
  • Moritz Werner via Racecarsdirect.com