Aantal auto's op de weg zal halveren volgens EU

De EU heeft weer eens te diep in de glazen bol gekeken. Ze verwachten dat er in 2050 de helft minder auto's op de weg rijdt en dat er ook steeds minder mensen met een rijbewijs zijn.

De commissaris voor verkeer van de Europese Unie Viola Bulc heeft een nieuw toekomstbeeld gepresenteerd waarin ze aangeeft dat er in 2050 de helft minder auto's op de weg zal rondrijden. De reden? De autonome auto zal veel belangrijker worden. Hierdoor wordt er minder waarde gehecht aan het zelf bezitten van een auto, of zelfs het halen van een rijbewijs.

"I know people will still want to own cars, and they will be part of the transport solution, but the car will become a module to support the needs of individuals, companies and society," vertelt commissars  Violeta Bulc. "The attitude to a driving licence is changing. My own family wants mobility but not to drive."

Daarnaast denkt Violeta dat jongeren steeds minder vaak een auto willen bezitten. Volgens haar vinden de kids dat de tijd voor vervoer op een andere manier gebruikt moet worden. Daarop moet natuurlijk ingespeeld worden. 

Naast dat niemand in de toekomst nog een auto wil hebben, gaf Bulc nog meer redenen aan waardoor het aantal auto's zal gaan verminderen. Verkeersdoden is daar een van. De veiligheid moet omhoog en we kunnen niet meer accepteren dat er jaarlijks 25.000 doden en 137.000 gewonden vallen. Ook hebben auto's een flinke impact op onze gezondheid. Daarom moet alles groen, autonoom en vooral minder. 

Maar niet alles is koek en ei, want door de digitalisatie van voertuigen komen er ook problemen met hackers om de hoek kijken. Een punt waarop de EU complete veiligheid belooft. Ze zullen de hackers altijd bijblijven en ons van hen beschermen: "Cyber security is becoming an issue. With modern technologies, we can remove them. [There] can be no compromise; in mobility, the sensitivity is much higher because you can lose your life."