100 km/u: Duitsland lacht ons keihard uit, maar Europa is content

Het besluit de maximumsnelheid op alle Nederlandse snelwegen terug te schroeven naar 100 km/u heeft in de Duitse pers tot smalende reacties geleid. Vanuit de Europese Commissie krijgen we echter een aai over de bol.

Allemaal aan de 2CV!

Het is nog maar de vraag in hoeverre de 'rotmaatregel' (in VVD-speak) gaat helpen om Nederland stikstofvrij te krijgen, maar hij gaat er komen. In de Duitse pers wordt in alle kranten en tijdschriften uitgebreid bericht over het Nederlandse besluit, en in de commentaren wordt meesmuilend gedaan over de westerburen. Het Duitse parlement wees in oktober nog een maximumsnelheid van 130 km/u resoluut af. Terwijl bij onze burgers (opnieuw) de lijn wat strakker wordt aangetrokken, mogen de oosterburen in de grensgebieden (en daarbuiten) naar hartelust blijven uitstoten.

Europese Commissie: 'hup, Holland!'

Met de limiet van 100 km/u wordt Nederland het eerste Europese land met snelwegen waar je niet harder dan 100 mag rijden. In Noorwegen bedraagt de Vmax 110 km/u.

De Europese Commissie is overigens dik tevreden met 'braafste jongentje' Nederland: Eurocommissaris Bienkowska laat de NOS weten: "Dat is niet alleen goed vanwege het terugdringen van de uitstoot, maar ook uit oogpunt van verkeersveiligheid. Het is natuurlijk aan de lidstaten, maar dit is een goed voorbeeld. [..] Ik ben voor een permanente maximumsnelheid van honderd kilometer per uur. De kennis in de maatschappij over luchtvervuiling, over klimaatproblemen is groot. Mensen weten dat er iets moeten gebeuren, daarom zijn het goede maatregelen van Nederland."

Het is de vraag of we in Nederland nu de doos van Pandora hebben geopend, en het startsein voor een Europabreed '100' hebben gegeven. We gokken van niet: wij laten ons weliswaar alles welgevallen, maar de rest van Europa niet. Zeker niet met een dominante macht als Duitsland, dat nog tegen een limiet überhaupt is. En sowieso: we staan aan de vooravond van een elektrificeringsslag, die al een hoop directe uitstoot gaat wegnemen.