5000 dollar boete voor Sebastian Vettel na scooterritje

De ludieke toerrit van Seb op de scooter van een marshal is hem duur komen te staan. De FIA heeft de Duitser een boete opgelegd van $5000 voor het betreden van het circuit zonder toestemming.

5000 dollar boete voor Sebastian Vettel na scooterritje

Hij is nog maar net weer fit genoeg om te racen, maar Sebastian Vettel zit al meteen weer in het verdomhoekje van de FIA. Nadat zijn Mercedes-motor er de brui aan gaf tegen het einde van de eerste vrije training besloot hij tijdens de rode vlag situatie een snellere route terug naar de pits te nemen.

Met een scooter geleend van een marshal maakte Seb zijn rondje alsnog af, tot groot vermaak van het publiek en het social media team van de F1.

Regels zijn regels

Woorden zoals 'vermaak' en 'lol' zul je echter niet terugvinden in het woordenboek van de FIA. De bewakers van de reglementen konden het uitstapje van Vettel namelijk niet waarderen.

De FIA oordeelde dat de Aston Martin-rijder in strijd met artikel 26.7 van de Sporting Regulations gehandeld had. Vettel was namelijk zonder toestemming op de baan binnen vijf minuten van een trainingssessie.

Geen echte toestemming

Volgens Seb had hij van de marshal wel toestemming gekregen om met de tweewieler de baan op te gaan:

"Toen ik er zeker van was dat de auto niet meer in de brand zou vliegen vroeg ik of ik terug kon [naar de pits]. Ze vertelden mij dat er pas na de sessie iemand zou komen. Toen was er een man op een scooter die zei dat ik wel mee mocht rijden. Ik vertelde hem dat ik liever zelf rij. Hij gaf mij die scooter en zei toen dat ik mijn gang mocht gaan."

Dat argument houdt volgens de FIA echter geen stand, aangezien niet een individuele marshal, maar de wedstrijdleiding dergelijke beslissingen mag nemen. De marshal in kwestie deed op het moment dat Vettel op de baan reed navraag bij Race Control, maar had op dat moment dus geen echte toestemming gegeven.

Vettel mag voor de stunt zijn portemonnee gaan trekken. We denken echter niet dat hij een traantje zal laten om 5.000 dollar.

Formule 1
  • Formula 1