Ga scheuren in de Formule Ford van Mika Häkkinen

Met deze Reynard 86FF kun je je F1-fantasieën uitleven op een laag budget.

Ga scheuren in de Formule Ford van Mika Häkkinen

We kijken wel vaker naar oude F1-wagens die af en toe de markt op geslingerd worden. Soms met motor, soms zonder. Maar hoe gaaf zo'n krijsende V8 of V10 van weleer ook is, echt bereikbaar zijn ze nog steeds niet. Zelfs voor de meest verschrikkelijke chassis worden ettelijke tonnen gevraagd.

En wat nou als je het geld hebt, maar niet het talent of de know-how? Klassieke Formule 1-machines staan er nou eenmaal niet om bekend dat ze makkelijk te rijden zijn. Veilig zijn ze al helemaal niet. Daarbij heb je voor dat soort auto's gespecialiseerd personeel nodig om ze uberhaupt te kunnen starten.

Formule voor de massa

Als je het qua budget, snelheid, gevaar en complexiteit wat rustiger aan wil doen, maar toch de link met de Formule 1 wil behouden, dan is dit onschuldig uitziende Formule Fordje wellicht iets voor jou. De Formule Ford ontstond midden jaren '60 als een betaalbaar alternatief voor de Formule Junior en F3-auto's die gebruikt werden door racescholen.

In 1976 werd het British Formula Ford Championship in het leven geroepen. Het kampioenschap werd al snel een kweekvijver voor toekomstig F1-talent. Onder de kampioenen vinden we namen als Ayrton Senna, Eddie Irvine en Jenson Button. Het duurde niet lang voordat elk Europees land zijn eigen kampioenschap had.

De simpele, betaalbare techniek maakte FF1600 mateloos populair.

Flying Finns

In 1987 klom een 19-jarige meervoudig kart kampioen genaamd Mika Häkkinen voor het eerst in een Formule Ford 1600. Mika had de Reynard 86FF gekocht van 15-jarige landgenoot JJ Lehto. JJ zou later Mika's conculega worden in de Formule 1. Lehto had het jaar daarvoor het Scandinavische FF1600 kampioenschap gedomineerd met de auto.

Mika zette die lijn door met negen overwinningen in de Scandinavische, Finse en Zweedse kampioenschappen. Häkkinen wist in elk kampioenschap als rookie de titel te pakken. Na twee races in het Europese EDFA 1600 Championship op Zolder (DNF) en Zandvoort (1st) reed Mika mee in het Formula Ford Festival op Brands Hatch. In die verzameling van Europese kampioenen werd de Fin zevende. Na een enkel seizoen in FF1600 waarbij hij consistent een seconde sneller was dan Lehto het jaar ervoor klom Häkkinen op naar de GM Opel Lotus klasse in 1988.

86FF

Zo'n 35 jaar na zijn stints met Lehto en Häkkinen is de Reynard 86FF bijzonder goed bewaard gebleven. Volgens de verkoper is het autootje grondig gerestaureerd door specialisten Makela Auto Tuning, maar is er niet veel mee gereden.

Door de connectie met de tweevoudig wereldkampioen is de FF1600 uiteindelijk in een museum beland. De 1.6 liter Ford Kent motor met 130 pk mag dus wel even een opfrisbeurtje hebben om raceklaar gemaakt te worden. De auto bevindt zich in Pietarsaari (Jakobstad) in het westen van Finland. De verkoper vraagt £59.900 (€69.319) voor de Reynard. Een schijntje in vergelijking met de ex van Jos Verstappen, bijvoorbeeld. De advertentie bekijk je hier.

Autosport
  • Tapio Honkanen via Racecarsdirect.com