'Veilige Formule 1 lokt onbekwame coureurs'

In de afgelopen decennia is het risico voor F1-coureurs behoorlijk afgenomen. De sport is veiliger dan ooit en dat heeft volgens ex-coureur Jacques Villeneuve ook zijn nadelen. De veilige sport zou te veel onkunde aantrekken.

Villeneuve staat tegenwoordig bekend als beroepszeikerd, die niets liever doet dan aankaarten wat er mis is met de Formule 1 en rijders als Max Verstappen. Deze keer is hij weer losgegaan op de veiligheid in de F1 en we moeten toegeven dat hij hier misschien wel een puntje heeft.

De Canadees is namelijk van mening dat de toegenomen veiligheid matig getalenteerde coureurs in de kaart speelt. "Vroeger waren de coureurs zo gepassioneerd dat ze de risico’s die bij de Formule 1 hoorden accepteerden. Ze waren bereid om hun leven te geven voor de sport." Dat is tegenwoordig wel anders volgens Villeneuve. "Vaders willen dat hun zoon gaat racen, ook al hebben ze geen talent en geen passie. In plaats dat ze hun kind op een motor zetten of op ski's een bergwand laten afdalen, zetten vaders ze nu in een F1-cockpit. Waarom? Omdat het veiliger is."

Jacques neemt de naam niet in de mond, maar het mag duidelijk zijn dat de voormalig wereldkampioen het hier over Lance Stroll heeft. Ondanks dat de twee landgenoten zijn is Villeneuve niet te spreken over de Williams-coureur die vooral in de F1 is gekomen dankzij het geld van zijn vader. Eerder noemde hij Stroll al "een van de slechtste debutanten in de geschiedenis" en dat kan ook het wk-punt dat Stroll scoorde tijdens de laatste race niet ongedaan maken. "Results speak for themselves. It is one of the worst rookie performances in the history of Formula  1."