Alpine overweegt afbranden compleet opleidingsprogramma

De Fransen houden het hoofd opvallend hoog na het contract-drama rond Oscar Piastri. Volgens CEO Laurent Rossi is niet het geklungel van zijn advocaten, maar het gebrek aan loyaliteit van Piastri de echte boosdoener. Zonder dat vertrouwen heeft in zijn ogen weinig zin om de Alpine Academy voort te zetten.

Alpine overweegt afbranden compleet opleidingsprogramma

Er zijn maar weinig coureurs die zoveel teweeggebracht hebben nog voordat ze een race gereden hebben als Oscar Piastri. Na drie opeenvolgende titels in drie verschillende klasses was de Australiër één van de meest gewilde junior coureurs in de paddock.

Vanwege volle stoeltjes bij Alpine moest hij vorig jaar echter doorbrengen aan de zijlijn, waar hij zo goed als vergeten werd door de juridische afdeling van het team. Na meerdere tevergeefse pogingen van Piastri's manager Mark Webber om duidelijkheid te krijgen stapte hij over naar McLaren, ten koste van landgenoot Daniel Ricciardo. Een bezoekje aan de Contract Recognition Board wees uit dat Alpine gedurende de hele situatie geen poot om op te staan had gehad.

Alpine gerechtvaardigd

Als je het aan Alpine's CEO Laurent Rossi vraagt kom je echter met een heel ander verhaal thuis. De Fransman is er nog steeds heilig van overtuigd dat zijn team niets aan te rekenen valt. Bovendien hekelt hij het ontrouwe en 'achterbakse' gedrag van Piastri, iets dat volgens hem schade opleverde voor de gehele sport:

"Ik voel me een beetje gerechtvaardigd. [Want] de meeste mensen in de paddock denken er net zo over. Dit is niet goed voor de sport. Buiten onze kleine verwonding hier bij Alpine, denk ik dat de sport zelf een beetje schade oploopt. Wij moesten op de blaren zitten voor alle anderen."

De fik erin

De schade die Piastri veroorzaakt heeft binnen Alpine is volgens Rossi zo groot dat het complete opleidingsprogramma in gevaar gekomen is. Laurent ziet de overstap van de Aussie naar McLaren namelijk niet als het logische gevolg van het geblunder van zijn team, maar als het ongegeneerd stropen van de opleidingsprogramma's van concurrenten.

Het parasitaire wegkopen van McLaren is misschien wel een betere aanpak dan tijd en geld investeren in de opleiding van coureurs die toch niet loyaal zijn. De Alpine Driver Academy en het Alpine Affiliates-programma kunnen dus opgefikt worden:

"Het probleem dat gecreëerd wordt is dat het de markt te instabiel maakt. Dat brengt de aandeelhouders die er in investeren in gevaar. Als je besluit dat je elk jaar geld gaat sparen , en je dan gewoon [de coureurs] afstroopt met dat geld dat je gespaard hebt, is het een andere situatie. Ik weet daardoor niet zeker of ik die rijders wil blijven opleiden, of ik moet ze vastleggen met een contract dat misschien niet aantrekkelijk voor ze is."

"Dus hoe los je dat op? Op dit moment vragen we ons echt af of we door moeten gaan na de huidige groep coureurs die we hebben en wie we tot het einde van onze verplichtingen in onze meerjarige plannen zullen blijven steunen. We vragen ons af of we nieuwe coureurs moeten nemen, want waarom zouden we?"

Formule 1
  • ProShots / Michael Potts / SIPA USA / Panoramic