Formule 1 wil raceleiders gaan afremmen met 'omgekeerde DRS' 

In een voorstel voor de reglementen van 2026 heeft de Formule 1 een bizar idee gepresenteerd. Met actieve aerodynamica wil de organisatie gaan voorkomen dat de raceleider bij het veld weg kan rijden.

F1 wil raceleiders gaan afremmen met 'omgekeerde DRS' 

Sinds de overname door Liberty Media is de Formule 1 krampachtig op zoek naar manieren om het entertainmentgehalte van de sport zo hoog mogelijk te maken. De toevoeging van Sprint races, meer straatraces in peperdure wereldsteden en het verpakken van de races in uitgebreide concerten is daarbij nog maar het prille begin.

Naast de drang om van elke sessie van een weekend een spektakel te maken wil de F1 ervoor gaan zorgen dat geen enkele coureur echt met de Grand Prix weg kan lopen. De doodeenvoudige dominantie die mannen zoals Lewis Hamilton en Max Verstappen de afgelopen jaren hebben laten zien is immers slecht voor de zaken.

Een voorspelbare race is immers een saaie race. Meerdere saaie races maken een saai kampioenschap, en een saai kampioenschap houdt minder kijkers vast.

Actieve aero

In een poging om overwinningen met 30+ seconden voorsprong te voorkomen werken de F1 en de FIA aan een bizar voorstel voor de reglementen van 2026. De organisaties denken namelijk aan het introduceren van actieve aerodynamica.

Het concept werd aanvankelijk bedacht om de efficiëntie van de auto's te verbeteren door een automatische low drag setting toe te passen op de rechte stukken. Zo kan er brandstof bespaard worden en krijgt het 'groene' imago van de sport weer een boost.

Geavanceerde competitievervalsing

Volgens vertrekkend sportief directeur Ross Brawn kan het systeem echter ook gebruikt worden als competitievervalsing. Door de leider minder downforce te geven dan zijn achtervolgers zou het veld namelijk kunstmatig bij elkaar gehouden kunnen worden. Brawn denkt er zelfs aan de achtervolgers juist nog meer downforce te geven, zo verklaarde hij tegenover Autosport. Daarmee wordt het concept van DRS eigenlijk omgekeerd:

"Een van de grote zaken rond de auto van 2026 is of we actieve aerodynamica zullen hebben. Ik denk dat dat voor de efficiëntie een aantrekkelijke stap is. Het moet nog steeds uitgezocht worden hoe het gedaan kan worden, en of het veilig en voorspelbaar kan. Actieve aerodynamica hebben we al een beetje met DRS, maar kunnen we iets doen dat veel significanter is?

Als je actieve aerodynamica hebt, dan kun je natuurlijk de auto die vooraan rijdt benadelen. Je kan het baseren op afstand, zodra je binnen een bepaald gebied komt, verliest de auto voorop een beetje downforce en krijg jij er wat downforce bij. Er zijn trucjes die je daarmee kunt doen. Dat wordt een kans."

'Het is maar een idee...'

Het proefballonnetje van Brawn en co is opvallend, aangezien de F1 er met de reglementen van 2022 alles aan gedaan heeft om de basis te leggen voor het afschaffen van DRS. Het nieuwe voorstel zet daarentegen juist vol in op het concept van aerodynamische handicaps.

Raceleiders laten rondrijden met een denkbeeldige parachute achter de auto zal bovendien veel weerstand opwekken bij de fans. Ross Brawn haastte zich dan ook om te zeggen dat de plannen niet meer dan een openbare dagdroom zijn:

"Ik zeg niet dat we dat zullen doen, maar het wordt een kans. Dus, de auto van 2026 bestaat uit de lessen die we geleerd hebben van wat we nu hebben en ik denk dat we een vorm van actieve aerodynamica zullen toevoegen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, BrunoPress