Ross Brawn houdt het voor gezien in de Formule 1

Meer dan veertig jaar na zijn debuut in de sport vindt F1-legende Ross Brawn het wel mooi geweest. De 67-jarige Brit zal aan het einde van dit jaar zijn rol als sportief directeur van de sport naast zich neer gaan leggen om te gaan genieten van een welverdiend pensioen.

Ross Brawn houdt het voor gezien in de Formule 1

Binnen de Formule 1 hebben we de neiging om ons enorm te focussen op de coureurs. Zij staan immers altijd in het middelpunt van de aandacht. Voor de managers achter die mannen is vaak een stuk minder tijd over, waardoor ze veel sneller vergeten worden. Sommigen weten er echter toch met kop en schouders bovenuit te steken. Één van die mannen is Ross Brawn.

Legendarische carriere

Brawn kende een alom gevierde carriere in de Formule 1, waarbij hij van het ene na het andere grote succes leek te gaan. Het begin was echter moeilijk. Na een stint als aerodynamicus bij Williams tussen 1978 en 1984 voegde hij zich bij de veel minder succesvolle Haas-Lola (1985-1986) en Arrows (1987-1988).

Na een kleine omzwerving bij het Group C programma van Jaguar keerde Ross in 1991 terug in de F1 bij Benetton. Als technisch directeur bij het team was hij mede verantwoordelijk voor de zegetochten van Michael Schumacher in 1994 en 1995. Brawn volgde Der Michael naar Ferrari, waarna een dominate periode ontstond tussen 2000 en 2004. Uiteindelijk volgde hij in 2008 Rubens Barrichello naar Honda als nieuwe teambaas, maar de Japanners gooiden de handdoek aan het einde van dat jaar in de ring vanwege de economische crisis.

Met een haastig in elkaar geflanst reddingsplan, een Mercedes-motor en de door Honda B-team ontwikkelde dubbele diffuser wist Ross onder zijn eigen naam met overtuiging beide titels te pakken, waaronder de wereldtitel voor Jenson Button.

In 2010 werd het team na al dat succes overgekocht door Mercedes. Brawn bleef aan als teambaas, maar de nieuwe formatie kon geen echte potten breken. Na een bemoedigend 2013 met een tweede plaats in het kampioenschap hield Ross het voor gezien, precies op het punt dat Mercedes een periode van extreme dominantie zou starten.

Toto Wolff, Niki Lauda en Ross Brawn vieren Nico Rosberg's overwinning in Monaco, 2013.

Verjonging van de F1

Brawn's eerste pensioen duurde echter maar vier korte jaartjes. In 2017 maakte hij namelijk zijn rentree als managing, sportief en technisch directeur van Formula One Management. De Brit was binnengehaald door nieuwe eigenaren Liberty Media om de in het slop geraakt sport nieuw leven in te blazen.

Naast de introductie van de Sprint is het grootste resultaat van die campagne de dit jaar nieuwe ground effect regels. Vijf jaar nadat de F1-wagens alleen maar groter, breder, zwaarder en gecompliceerder waren geworden en inhalen een mythe leek te worden presenteerde het team van Brawn de oplossing. Vooralsnog lijkt het doel om dirty air te verminderen en inhaalmogelijkheden te creëren geslaagd te zijn.

Vissen en tuinieren

Na vier decennia in de sport is Ross echter klaar om echt van zijn tijd te gaan genieten. Tegenover Sport1 verklaarde hij dat het hoog tijd is voor een echt pensioen. Brawn zal beschikbaar blijven voor advies vanuit de F1, maar zal daarbuiten geen verantwoordelijkheden meer dragen:

'Het leven gaat nu meer om overleven. Vanwege de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, was het en is het niet zo makkelijk voor iedereen. Dat is waarom ik terugtreed in de Formule 1. Ik wil flink terugschalen, laten we het zo maar zeggen."

"Ik zal nog steeds beschikbaar blijven met mijn expertise, maar ik zal niet langer verantwoordelijk zijn voor een bepaald gebied elke dag. Dat betekent dat ik mer voor mijn kinderen en kleinkinderen zal gaan zorgen, meer zal gaan vissen en voor mijn tuin zal zorgen."

Zeer tevreden

Op de vraag of hij tevreden is met de stempel die hij op de F1 wist te drukken antwoordde Brawn bevestigend. De nieuwe regels hebben in zijn ogen hun doel meer dan bereikt, onder andere met de hulp van Pirelli. Ondanks de klachten vanuit verschillende teams die achter het net visten gaat Ross met een opgeheven hoofd de paddock uit:

"In principe, ben ik erg tevreden. De auto's kunnen dichter bij elkaar rijden en daardoor beter inhalen. Zij aan zij rijden is ook makkelijker geworden. Voorheen verloor een auto daarbij ook downforce, wat niet veel mensen weten. Pirelli heeft ook bijgedragen aan de verbetering. Dus het werkte allemaal prima."

"Het feit dat sommige teams de nieuwe regels beter konden implementeren en andere er ontevreden mee waren is Formule 1 folklore en daar was van tevoren rekening mee gehouden. Het benadeelde vooral Mercedes. Maar zij zijn geen idioten, ze zullen het wel oplossen."

Formule 1
  • BrunoPress, Mercedes-AMG Petronas F1 Team