Brawn: 'Fantastische gevecht Silverstone bewijst dat de nieuwe regels werken'

De zinderende gevechten in de slotfase van de Grand Prix van Groot Brittannië zijn voor Ross Brawn het ultieme bewijs dat de nieuwe ground effect auto's doen wat ze beloven. Met de oude auto's was het duel tussen Perez, Hamilton en Leclerc niet mogelijk geweest, aldus de ervaren Brit.

Brawn: 'Fantastische gevecht Silverstone bewijst dat de nieuwe regels werken'

We werden afgelopen weekend heerlijk verwend met mooie gevechten op het circuit van SIlverstone. Na de safety car veroorzaakt door Esteban Ocon's Alpine kregen we een prachtig gevecht tussen Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Sergio Perez voorgeschoteld, waarbij de drie kemphanen meerdere keren van positie wisselden. Leclerc wist zelfs buitenom in Copse zijn we langs de Mercedes te vinden, tot grote verbazing en genoegen van de zevenvoudig wereldkampioen.

Project geslaagd

Als één van de architecten van het nieuwe ground effect tijdperk keek F1 Managing Director Ross Brawn met een brede grijns naar het spektakel op Silverstone. Met name de gevechten in de slotfase van de race vormden voor hem namelijk het bewijs dat zijn project geslaagd is. De kart-achtige manier waarop de rijders met elkaar konden vechten was volgens de Brit fantastisch, zo schreef hij in zijn column voor Formula 1:

"We werden getrakteerd op fantastisch racen. Waar ik voldoening uit haalde was de precisie waarmee de coureurs met de auto's konden rijden. We zagen talloze fascinerende gevechten die meerdere bochten duurden, met meerdere wisselingen van de posities."

"We zagen coureurs die meerdere lijnen konden rijden met deze nieuwe auto's - en dat maakt het mogelijk dat twee, drie of zelfs vier auto bijna zij aan zij konden gaan. De kwaliteit van de inhaalacties lag ook hoog. Coureurs moesten echt werken om een actie af te maken - het was niet zomaar een kwestie van er voorbij vliegen met DRS."

De juiste richting

Het is volgens Brawn overduidelijk dat de nieuwe richting van de F1 de juiste is. De positieve geluiden vanuit de coureurs en de spannende gevechten die in Bahrein, Saoedi Arabië en Silverstone te zien waren hebben hem ervan verzekerd dat de sport door moet bouwen aan dit project:

"De coureurs genieten van deze auto's en zijn erg positief geweest. Ze hebben de veranderingen allemaal en het nieuwe vermogen om dicht bij andere auto's te komen gewaardeerd. Veel hebben verduidelijkt dat ook al heeft het niet geleid tot makkelijke inhaalacties, de kans om op de staart van een tegenstander te zitten, druk te zetten en hem in een fout te dringen veel beter is. Volgens mij is er geen enkele coureur die dat niet erkend heeft en er niet enthousiast van geworden is."

"De veelvuldigheid waarmee de auto's elkaar meerdere ronden volgen en uitdagen is veel beter van in voorgaande jaren. Wat het demonstreert is dat de richting die de F1 en de FIA opgegaan zijn absoluut de juiste richting om op te gaan, en de sport kan vooruit gaan met hernieuwd vertrouwen dat deze aanpak nodig is voor de toekomst. Het moet altijd een significante factor zijn in het ontwerp en de aanpassingen van deze auto's."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool