Wolff: 'Komende twee maanden cruciaal voor Mercedes'

De regerende constructeurskampioenen moeten de komende tijd gaan bepalen hoe ze de grote problemen van de huidige auto zullen gaan oplossen voor 2023. De nukken van de extreem inconsistente W13

Wolff: 'Komende twee maanden cruciaal voor Mercedes'

Het ooit zo machtige Mercedes sloeg dit seizoen de plank flink mis met de radicale 'zeropod' W13. De eerste Silberpfeil sinds 2019 bleek met afstand de derde auto van het veld te zijn en kampte met hevige porpoising. Nog erger dan beide problemen was de totaal onvoorspelbare reacties van de wagen.

Veranderingen van de afstelling en updates konden van de ene op de andere dag een totaal onverwacht effect hebben. Zo waren George Russell en Lewis Hamilton op de Hungaroring helemaal nergens op de vrijdag, maar pakte Russell in de kwalificatie opeens pole. De extreme inconsistentie heeft het voor de kampioensformatie bijzonder moeilijk gemaakt om de problemen van de auto op te lossen.

Ongedaan maken

Ondanks een inhaalslag richting het kwakkelende Ferrari is 2022 tot nu toe extreem frustrerend gebleken voor Mercedes. De auto wilde simpelweg niet meewerken en was compleet onvoorspelbaar. Het team moest zelfs meerdere stappen terug zetten om nieuwe problemen ontstaan door updates weg te nemen, aldus Toto Wolff tegenover RaceFans:

"We hadden het gereedschap, de simulaties en het begrip niet om het probleem te ontdekken dat we zouden creëren met de manier waarop de auto ontwikkeld was. Dat we de auto niet konden runnen [met de afstelling] waarin we hem wilden runnen. Aerodynamisch en mechanisch zat de auto nooit in de sweet spot. Het kostte ons maanden om sommige van de stappen die we gezet hadden ongedaan te maken."

De tijd dringt

Al dat hopeloze gehannes met updates is Mercedes zeer duur komen te staan. Het team heeft zeeën van tijd en geld verspild om de ware problemen met de W13 te kunnen vinden, zodat de auto een basis kan vormen voor zijn opvolger. Volgens Wolff is Mercedes er echter nog steeds niet achter wat er precies moet gebeuren om de onvoorspelbaarheid van de wagen weg te nemen. In de komende twee maanden zullen er echter cruciale knopen doorgehakt moeten worden:

"Het is niet alsof ik geloof dat we de Heilige Graal ontdekt hebben en we alles begrijpen en het een geweldige tijd gaat worden volgend jaar. Dit is een cruciale periode. We moeten letterlijk gedurende de komende 1 a 2 maanden, met een bepaald niveau van precisie, begrijpen wat er moet gebeuren voor volgend jaar."

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA, Mercedes-AMG Petronas F1 Team