Alesi: 'Mercedes gaat dit jaar geen races winnen' 

De enkelvoudige Grand Prix winnaar ziet het dit jaar niet meer gebeuren voor Mercedes. Ondanks de recent verbeterde vorm van de kampioensformatie voorspelt Jean een roemloos seizoen voor het team van Toto.

Alesi: 'Mercedes gaat dit jaar geen races winnen' 

Het ooit zo machtige Mercedes kent dit jaar z'n slechtste seizoen sinds 2012. Het radicale uiterlijk van de 'zeropod' W13 vertaalde zich niet naar radicale prestaties.

Het onvoorspelbare, stuiterende rijgedrag van de auto zorgden ervoor dat de constructeurskampioenen afzakten tot het derde snelste team. Niet snel genoeg om de top twee te pakken, maar te snel voor het middenveld.

Helemaal nergens

Ervaren rot en enkelvoudig Grand Prix winnaar Jean Alesi heeft met grote verbazing gekeken naar het afglijden van Mercedes. Tegenover Give Me Sport gaf de Italiaanse Fransoos zijn versie van de gebeurtenissen van het seizoen uiteen. Jean was ondanks alles onder de indruk van Lewis Hamilton's vermogen om de nukkige auto door te ontwikkelen. Het sterke weekend in Hongarije was daarvan het resultaat:

“Het is makkelijk voor mij om te zeggen maar iedereen was in shock door hun [start van het seizoen]. Toen ze de auto presenteerden in Bahrein zei iedereen 'Oh mijn god, ze hebben iets heel speciaals gemaakt en ze zullen ongenaakbaar zijn.' Maar ronde na ronde kwamen ze erachter dat de auto nergens was."

"En om Lewis Hamilton zo'n auto te zien rijden was soms beschamend omdat Lewis een zevenvoudig wereldkampioen is. Maar zijn capaciteit om de auto te verbeteren, dat was indrukwekkend. In Hongarije was het fantastisch te zien dat George op pole position stond en Lewis vooraan mee kon vechten."

Geen winnaars

Ondanks het lichtpuntje in Budapest ziet Alesi het tij niet zomaar keren voor Mercedes. Uit zijn ervaringen met onder andere Ferrari en Benetton weet hij als geen ander dat de fundamentele problemen met een F1-auto niet zomaar weggepoetst kunnen worden.

Alleen door compromissen te sluiten kun je vooruitgang boeken met een slechte auto, maar compromissen in de Formule 1 werken eigenlijk niet. Een winnende vorm is voor Mercedes dus nog ver weg:

"Uit ervaring [kan ik zeggen] dat als een auto met problemen geboren wordt, je ze niet op kunt lossen. Je kunt een compromis maken maar een compromis in de Formule 1 werkt niet, weet je."

"Dus ik geloof niet echt dat ze het vermogen hebben om een winnend team te zijn en Grands Prix te winnen voor het einde van het kampioenschap onder normale omstandigheden."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, ProShots / Michael Potts