Michael Andretti houdt de gemoederen in de winterstop druk bezig met zijn verwoede pogingen in te breken in de F1-paddock. Met een nieuwe fabriek, de centjes van een gigantisch investeringsfonds en de medewerking van Cadillac en General Motors dacht de Amerikaan aan alle harde eisen vanuit de Formule 1 en de bestaande teams te hebben voldaan.
Afgezien van de steun van de FIA is Andretti echter niets opgeschoten. Nog los van de protectionistische impulsen van Liberty Media en de teams is het project namelijk nog altijd niet overtuigend genoeg.
Renault-Cadillac
Kritische blikken vanuit de paddock zagen vrijwel meteen dat de deal met Cadillac en GM eigenlijk niets voorstelde. Andretti wil namelijk van start gaan in 2025, het allerlaatste jaar van de huidige turbo-hybride formule. Een eigen motor ontwikkelen voor een enkel seizoen is dus weggegooid geld voor General Motors.
In plaats daarvan wil The General stickers gaan plakken op een Renault power unit, aangezien Andretti Global een bestaande deal heeft met de Franse autobouwer. Van een 'Amerikaanse fabrikant in de Formule 1' is er dan dus eigenlijk geen sprake.
Géén rebadge!
Vanwege dit vreemde plan raakten criticasters ervan overtuigd dat Andretti-Cadillac nooit verder zal komen dan een veredelde sponsordeal, vergelijkbaar met het huidige Alfa Romeo-Sauber. Volgens Michael Andretti is dit echter pertinent onwaar. Cadillac zal namelijk 'erg betrokken' zijn bij de bouw van de eerste Andretti F1-bolide. Bovendien zal er in 2026 een 'echte' Cadillac-motor verschijnen voor het nieuwe reglement, zo claimde Andretti tegenover Forbes:
"Het is een gerucht - het is niet waar - Cadillac zal heel erg betrokken zijn bij de bouw van de auto. Als we erin komen, in 2025, dan zal er nog geen nieuwe motor zijn, dus dan zouden we met de formule moeten gaan die nu gebruikt wordt. Maar in 2026 zijn er verscheidene dingen die we kunnen doen met een andere fabrikant. Het zal geen rebadge motor zijn, want er zal intellectueel eigendom van Cadillac in die motor zitten, dus dat is geen rebadge motor."
Eigen goal
Helaas voor Michael scoort hij met zijn zelfverzekerde uitspraken een pijnlijke eigengoal Voor 2026 komt er volgens hem immers helemaal geen volledige Cadillac-power unit, maar moet er een nieuwe overeenkomst bereikt worden met een 'andere fabrikant'.
Eerdere uitspraken van General Motors president Mark Reuss hintten op een partnerschap met Honda, aangezien GM met de Japanners samenwerkt aan accutechniek.
De motor van die fabrikant zal vervolgens aangepast worden met 'Cadillac's intellectuele eigendom'. Dat kan echter letterlijk alles betekenen. Het Cadillac-logo is immers ook intellectueel eigendom. Andretti bevestigt dus precies wat hij zo graag wil ontkennen: een motor van een ander met lichte wijzigingen en andere logo's is immers juist een rebadge. Michael geeft zijn critici dus eigenlijk gewoon gelijk.
Precies deze vaagheid en gebrek aan overtuiging is waar het aan schort bij het Andretti-Cadillac project. Zonder echte toewijding vanuit GM is het team immers hetzelfde Andretti Global-Renault dat eerder constant afgewimpeld werd. Aangezien de FIA een politieke oorlog met Formula One Management, Liberty Media en de teams maar moeilijk zal kunnen winnen lijkt Michael's droom voorlopig geen werkelijkheid te kunnen worden.
- BMW Motorsport, Renault Group, Cadillac.