Michael and Mario Andretti inmiddels al bijna twee jaar bezig om in te breken op de grid van de Formule 1. Na de gefaalde overname van Sauber richtte het vader-zoon duo het ambitieuze Andretti Global op, een project met als doel een nieuw en volledig onafhankelijk F1-team te worden.
De Andretti's konden echter rekenen op frisse tegenzin en zelfs tegenstand vanuit de paddock. Rechtenhouder Liberty Media en de bestaande teams hadden namelijk geen zin om de prijzenpot te delen met de Amerikanen. Bovendien heeft Andretti zich als constructeur nog niet bewezen, en stond er geen groot automerk achter het project.
FIA-steun
Door een deal met General Motors en Cadillac meende Andretti de critici van zijn project het zwijgen op te kunnen leggen. Positieve geluiden vanuit de FIA en president Mohammed Ben Sulayem gaven de indruk dat inderdaad eindelijk schot in de zaak zat:
"We werken hier al een hele tijd aan, maar toen FIA-president Mohammed Ben Sulayem met zijn tweet met steun voor ons project naar buiten kwam, toen besloten we om de aankondiging te doen. Zodra ze interesse zeggen te tonen, dan zijn we in competitie met andere teams, en zijn we onderweg want dat betekent dat ze een extra team zullen doen. We waren heel, heel opgewonden toen we dat zagen. Het kwam allemaal heel mooi uit."
"We hebben alles afgevinkt. Het enige wat we niet hadden afgevinkt toen we aan onze aanmelding werkten was dat we geen OEM achter ons hadden staan. Maar nu hebben we GM en Cadillac achter ons. Zij gaan een hoop meebrengen om ons te helpen de racewagen op de baan te krijgen. We zijn heel gunstig gestemd op het moment. Er is nog steeds een lange weg te gaan, en we zijn bereid elke procedure die nodig is te doorlopen. We zitten in een goede positie daarvoor."
FIA vs de teams
Het partnerschap met Cadillac wist de FIA over de streep te trekken, maar de Formule 1 reageerde in een statement nogal koeltjes. De overige teams reageerden niet openlijk, maar waren naar verluidt achter de schermen totaal niet te spreken over het vermeende marketingtrucje van Andretti. De kritiek vanuit de gevestigde orde verbaast Michael echter niets, zo verklaarde hij tegenover Forbes. De teams zullen er immers alles aan doen om zichzelf te beschermen, zelfs als dat het kampioenschap in het algemeen schaadt:
"Het verbaast me niets. In de Formule 1 letten de eigenaren alleen op zichzelf, niet wat het beste is voor de serie. Het gaat allemaal om hebzucht en naar zichzelf kijken en niet kijken naar wat het beste is voor de algemene groei van de serie. Het gaat allemaal om geld. Ze denken ten eerste dat ze een tiende van hun prijzengeld zullen missen, maar ze werden ook hebberig door te denken dat we alle Amerikaanse sponsors af zullen pakken."
"Dat is het verschil tussen de positie van president Mohammed en de positie van de teameigenaar. President Mohammed heeft de toekomst van de sport in zijn vizier. Mohammed snapt het, hij is een racer en hij begrijpt de noodzaak om een of twee extra teams te hebben. Het is een FIA-kampioenschap, en de FIA heeft de meeste kaarten in handen om het aanmeldingsproces te starten."
Winner takes it all
Andretti blijft ondanks alles zeker van zijn zaak. De Amerikaan ziet de storm van kritiek en tegenstand juist als een mooie kans om de pessimisten het zwijgen op te leggen. Met General Motors en de FIA achter zich is Michael ervan overtuigd dat hij als overwinnaar uit de bus zal komen:
"Ik heb veel geluk om in deze positie te zijn. Het is een droom geweest. Je moet gefocust blijven op je taak en niet luisteren naar alle pessimisten. Ik gebruik de pessisimisten als motivatie. Het is altijd leuk om ze het zwijgen op te leggen."
- 24 Heures du Mans, McLaren Racing,