Gasly: 'Sprint races hebben hun waarde nog niet bewezen'

Alpine's nieuwste aanwinst ziet nog steeds niets in het Sprint-format. De extra races leveren volgens de Fransman financieel voordeel op voor de organisatie, maar voegen verder vrijwel niets toe.

Gasly: 'Sprint races hebben hun waarde nog niet bewezen'

Sinds 2021 heeft de Formule 1 een nieuwe gimmick: het Sprint-weekend. Door de kwalificatie te verschuiven naar de vrijdag en een 100-kilometer race te houden op de zaterdag probeert de organisatie de kijkcijfers en ticketverkoop over het hele weekend hoog te houden.

Er kijken immers relatief weinig mensen naar de vrijdagen vol vrije trainingen. Bovendien wordt volgens de F1 het spektakel vergroot met een zinderende sprint zonder brandstof- en bandenmanagement.

Geen waarde

Met uitzondering van de Sprint van São Paulo dit seizoen heeft het format echter nog niet geleverd wat er beloofd is. De teams en coureurs houden zich tijdens de mini-GP immers gedeisd om schade voor de echte Grand Prix te voorkomen.

De Sprint is dan ook nog altijd niet bepaald een favoriet bij de fans en coureurs. Alpine's Pierre Gasly is een van die twijfelaars. Tegenover RaceFans sprak hij zijn voorkeur uit voor het traditionele Grand Prix-weekend.

"Persoonlijk hou ik echt van het normale format met de kwalificatie op zaterdag en dan één Grand Prix op zondag. Sprint races - ik zie de positieve kanten voor de organisatie op financieel gebied. Wat betreft het spektakel heeft het voor mij niet bewezen dat het het waard is om meer en mee races te houden. Dus naar mijn mening is het normale format beter."

Dovemansoren

Gasly is niet de enige die niets voelt voor het Sprint-format. Lando Norris, Lewis Hamilton en Max Verstappen gingen hem al voor met kritiek op de extra race. De tegenargumenten lijken echter aan dovemansoren gericht.

In 2023 wordt het aantal Sprint-weekenden namelijk verdubbeld van drie naar zes. Volgens F1 CEO Stefano Domenicali is het eenn stap richting het ideale getal van 7 of 8 Sprints. Aangezien het financiële plaatje zo voordelig is zal het daar waarschijnlijk niet bij blijven.

Formule 1
  • BrunoPress