Verstappen blijft ontevreden met Sprint: 'Neemt de glans van de Grand Prix weg'

De wijzigingen aan het Sprint-format hebben geen indruk gemaakt op de tweevoudig wereldkampioen. Verstappen blijf bij zijn standpunt dat de extra races onnodig en zelfs schadelijk zijn voor de Formule 1.

Verstappen blijft ontevreden met Sprint: 'Neemt de glans van de Grand Prix weg'

Dit weekend probeert de Formule 1 de zoveelste variant uit van het door hen veel gehypte Sprint-format. Door een van de vrije trainingen te vervangen door een extra kwalificatie en het resultaat van de extra race los te koppelen van de Grand Prix moet het concept eindelijk de spanning en sensatie gaan leveren die al twee seizoenen beloofd wordt. Daarnaast laat het nieuwe weekend de ruimte om nog meer gimmicks te testen op de nu op zichzelf staande zaterdag.

Niet overtuigd

De F1 en Liberty Media hopen met de veranderingen de kritiek op de Sprint eindelijk te doen verstommen. Het huidige boegbeeld van de sport is echter nog altijd niet overtuigd. Max Verstappen was al vanaf het begin tegen het idee van extra races, en is ook door de Sprint Shootout niet overstag gegaan. De Nederlander ziet niet in hoe het gehoopte spektakel tot stand zou moeten komen:

"De Formule 1 kijkt er waarschijnlijk naar vanuit een zakelijk opzicht. Ik begrijp de sprint races, ze voegen waarschijnlijk een beetje spanning toe. Maar dan kijk ik ernaar vanuit het het aspect van het racen. En dan denk ik: 'normaal wanneer je de sprint races doet is ronde 1 opwindend, een paar crashes hier en daar, bla, bla, bla, en een safety car, een beetje meer spanning."

Spoilers voor de Grand Prix

Naast het commerciële en kunstmatige karakter van de Sprint ziet Maxie nog een groot probleem met het format. Aangezien er nooit teveel risico genomen wordt tijdens de race en er nooit veel onverwachte dingen gebeuren geeft de Sprint feitelijk weg hoe de Grand Prix zal verlopen. Na de sprintrace weet iedereen wie waar zal gaan eindigen, waardoor de Grand Prix minder speciaal wordt:

"Maar dan tijdens de race krijg je een duidelijk beeld van wat er gebeurt, en wie er het snelste is, dus dan heb je ook een duidelijk beeld van wat er de volgende dag gaat gebeuren. Dat neemt waarschijnlijk wat glans weg van het hoofdevenement, waarvan ik denk dat het altijd het speciale evenement zou moeten zijn."\

Zo lang de Sprint voelt als een te lange filmtrailer met teveel details zal Verstappen er altijd op tegen zijn.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool