F1 Sprint Shootout zet deur open voor reverse grids

De zoveelste wijziging aan het Sprint-weekend zal de gehoopte doelen waarschijnlijk niet bereiken, maar door het loskoppelen van de zaterdag heeft de Formule 1 een nieuwe kans gecreëerd om de reverse grid door te voeren.

F1 Sprint Shootout zet deur open voor reverse grids

Dit weekend zien we in Baku de zoveelste door elkaar gehusseld variant van het tot nu toe weinig succesvolle Sprint-weekend. Door de introductie van een tweede kwalificatiesessie ('Sprint Shootout') is de Sprint volledig losgekoppeld van de rest van het weekend. Nu de resultaten van de race geen invloed meer hebben op de Grand Prix hoopt de Formule 1 tegen beter weten in dat het beloofde spektakel eindelijk gerealiseerd zal worden.

Gedoemd te mislukken

Omdat de auto's nog steeds heel gehouden moeten worden voor de hoofdrace en er buiten de top acht geen punten te verdienen zijn, is het nieuwe plan echter gedoemd om te mislukken. Coureurs onderaan het veld hebben niet eens de kans om hun startpositie voor de zondag te verbeteren, waardoor iedereen buiten de punten in spaarmodus zal gaan. Wellicht zullen er zelfs spontane 'technische problemen' ontstaan bij de minder vermogende teams. Niet gereden kilometers besparen immers flinke kosten.

Reverse grid

De krampachtige poging om het Sprint-plan te doen slagen bied echter toch kansen voor de Formule 1 en Liberty Media. Het loskoppelen van de Sprint heeft namelijk de ruimte gegeven om nog meer te experimenteren. Nu de resultaten van de mini-race niets meer uitmaken voor de Grand Prix kan de organisatie gaan denken aan het introduceren van het veelbesproken reverse grid-concept.

Het resultaat van de 'Sprint Shootout' zou dan omgedraaid kunnen worden, waardoor de snelste auto's en coureurs zich een weg naar voren moeten banen in de jacht naar extra punten. De opzet zou niet alleen voor nog meer kunstmatige spanning kunnen zorgen, maar ook voor meer zendtijd voor de mindere teams en hun sponsors. En dat levert uiteraard meer interesse én meer dollars op.

Noodmiddel

'Fervente' F1-fans en mensen die waarde hechten aan authentieke competitie zullen gruwelen van het reverse grid-idee, maar zoals we weten hebben de overlords van de sport daar maling aan. Zodra duidelijk wordt dat de Sprint Shootout niet het gewenste resultaat brengt zullen de knappe koppen bij Formula One Management en Liberty Media ongetwijfeld de reverse grid weer eens naar voren halen.

Uiteraard heeft ook het omkeren van de startvolgorde de nodige nadelen. Zo is het kinderlijk eenvoudig om het resultaat van de kwalificatie te manipuleren door een langzame tijd te zetten. Niemand wil immers als eerste kwalificeren en als laatste starten. Met het oog op afwisseling, sensatie en spektakel en kijkcijfers zullen de hoge heren dat soort zaken echter maar al te graag over het hoofd zien.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots