Sinds de introductie in 2011 is het Drag Reduction System bestempeld als niets meer dan een noodzakelijk kwaad. De open klep in de achtervleugel was nu eenmaal nodig om de vaak dodelijk saaie races op te fleuren. Het systeem had echter een keerzijde: de inhaalacties kwamen immers altijd voor op het rechte stuk, en met enorme snelheidsverschillen. Echt spannend was zo'n move natuurlijk nooit.
Omgekeerde DRS
De kritiek op DRS heeft de Formule 1 er na twaalf jaar toe gedreven een alternatief te zoeken. Eerder opperde vertrekkende F1 sportief directeur Ross Brawn al het concept van 'omgekeerde DRS'.
AutVia actieve aerodynamica wilde de Brit de leider minder downforce geven, en zijn achtervolgers juist méér. Zo moest het DRS-concept doorgetrokken worden van alleen de rechte stukken naar het volledige circuit.
Downforce compenseren
F1's hoofd technische zaken Pat Symonds plaatste bij de Autosport International beurs een beetje nuance bij het plan. Volgens de ervaren Brit is het niet de bedoeling om de leider kunstmatig af te remmen, maar om de verloren downforce bij de achtervolgers te compenseren. Op de rechte stukken zou DRS overigens op dezelfde manier blijven werken als voorheen:
"We zullen DRS niet kwijtraken, want er is volledig actieve aerodynamica op de auto van 2026. DRS is het reduceren van drag. Wat ik altijd vond dat we moesten doen is het vergroten van de downforce. Want wat doet de auto achter een ander? Ja, hij verliest wat drag, maar wat hem echt terughoudt is de verloren downforce. Ons idee nu is om de downforce te vergroten tot op het punt waar het zou zijn als de leidende auto er niet was."
Meer gevechten
Het doel van het nieuwe systeem is niet om het inhaalsaldo koste wat het kost te verhogen. Voor Symonds is de inhaalactie immers niets meer dan het einde van een gevecht. Met het huidige DRS-systeem wordt dat doel immers al bereikt. Pat hoopt met de actieve aerodynamica de gevechten tussen coureurs veel langer en onvoorspelbaarder te kunnen maken dan nu het geval is:
"Iedereen praat over inhalen, maar voor ons is dat het einde van het gevecht. Het is het gevecht dat interessant is, het is de onvoorspelbaarheid - zal hij erlangs komen? En ik weet dat veel mensen kritiek hebben op DRS, en dat was het probleem met DRS, het kan een inhaalactie te makkelijk maken. Andersom, als je het niet hebt, [zoals] de race op Imola toen de FIA heel terughoudend was met het activeren van DRS, krijg je wat saaie races. Het is een kwestie van de balans vinden."
- Red Bull Content Pool