Sinds 2011 is het al een doorn in het oog van iedere fan van puur, onvervalst racen: het Drag Reduction System. De klep in de achtervleugel werd geïntroduceerd toen bleek dat de uitgebreide reglementswijzigingen van 2009 niet het gehoopte effect hadden gehad. Ondanks veel lelijker auto's met brede voorvleugels en hoge, smalle achtervleugels was er immers nog niet genoeg spektakel op de baan.
Minder DRS
DRS wist nooit de harten van de fans te veroveren, maar lange tijd was het een van de enige manieren om in te halen. Net als in 2009 moesten de nieuwe ground effect reglementen daar een einde aan maken. Net als toen bleken alle uitvoerige technische wijzigingen echter niet het gewenste effect te hebben. Een inhaalactie met een open klep was nog net zo onvermijdelijk als voorheen. Bij de FIA zijn ze zich daar nu toch aan gaan storen.
Single seater technicus Nikolas Tombazis opperde tegenover Autosport dat sommige DRS-zones wellicht ingekort zullen moeten worden om de competitievervalsing terug te dringen:
"Bij sommige races zullen we misschien de DRS-zones wel moeten inkorten. We willen niet dat inhalen onvermijdelijk of echt makkelijk wordt. Het moet nog steeds een gevecht zijn. Als het te snel gebeurt, als je een auto gewoon aan ziet komen, er langs ziet gaan en verdwijnen, dan is het erger dan er achter zitten en moeten vechten. Er moet de juiste balans gevonden worden."
Echt inhalen mogelijk maken
Zelfs vertrekkend F1-topman Ross Brawn schaarde zich achter dat idee, terwijl hij in dezelfde adem een veel radicaler 'omgekeerde DRS' durfde voor te stellen. Een beetje competitievervalsing vindt de Brit namelijk niet zo erg, zo lang het maar in dienst staat van het verhogen van de spanning en sensatie.
Een simpele DRS-inhaalactie laat het hart immers niet sneller kloppen. In een ideale wereld ziet Brawn DRS vooral gebruikt worden om het gat tussen twee auto's te dichten, waarna er een ouderwetse inhaalpoging gedaan kan worden:
"Wat we weten is dat fans, en we weten dit omdat we er [zelf] niet blij mee zijn, ze vinden het 'ga het rechte stuk op, tik de DRS open, haal in, rij harder, trek een gat' helemaal niks. Ik denk dat in een ideale wereld DRS gebruikt wordt om dichterbij te komen, zodat je een echte aanval kun plaatsen."
"Ik denk dat we niet bang moeten zijn om de DRS te reduceren op plekken zoals Monza, want het ziet er wel een beetje uit als 'je komt er bij, druk op de knop, haal in'. Het is een beetje een ritueel, nietwaar? Het is niet erg indrukwekkend. En dus moeten we niet bang zijn om het gebruik van DRS te reduceren op plekken waar het duidelijk te krachtig is."
- Red Bull Content Pool, BrunoPress