Dik doen. Dit is de Alfa Romeo Stelvio First Edition

Alfa Romeo heeft voor het eerst ooit een SUV gebouwd en dat mag u weten ook. Naast de hete Quadrifoglio komt er ook een versie met viercilinder, die hier in zijn ultieme sportieve gedaante wordt getoond.

Afgelopen november beleefde de Stelvio zijn wereldpremière in Los Angeles, niet veel later zagen we de eerste modellen die voor de gewone man bestemd zijn. Hierbij werd pijnlijk duidelijk dat de Alfa, zoals zo vele andere auto's, vooral aantrekkelijk is als je hem van de nodige make-up voorziet. Deze constatering wordt bevestigd door de First Edition, die er dankzij dikke aankleding (20" wielen, bi-xenon, the works) pico bello bij staat. In feite is het een Quadrifoglio maar dan met een modalere motor in het vooronder.

Het model is namelijk voorzien van Alfa's tweeliter viercilinder in de hoogste vermogensuitvoering: met 280 pk en 400 Nm. De SUV is voorzien van vierwielaandrijving om de krachten optimaal op de weg te brengen. In de meeste gevallen wordt al het koppel naar de achterwielen gestuurd, pas bij gripverlies gaat er aandrijving naar de voorwielen. In samenspel met een achttraps automaat betekent dit 0-100 in 5,7s voor de 1.660 kg zware SUV. Absoluut sportief. De topsnelheid bedraagt 230 km/u.

Hiermee heeft de Stelvio een klapje meer vermogen dan bijvoorbeeld een Mercedes GLC 300 4MATIC, een directe concurrent waar tevens het trucje met de First Editions van afgekeken is. De Duitser moet zich met 245 pk en 370 Nm behelpen, en is met 6,6s een ruime tel langzamer in de sprint. Dit komt deels door de bakverhoudingen, want de topsnelheid van de Benz ligt met 236 km/u wel hoger.

De Stelvio First is, zoals het hoort bij een dik intromodel, afgeladen met opties: Integrated Braking System, Forward Collision Warning, Autonomous Emergency Brake, Lane Departure Warning zijn standaard. Ook krijg je een achteruitrijcamera, parkeersensoren rondom, en een kofferklep die automatisch bediend wordt horen bij de standaarduitrusting.

Update. Alfa Romeo Nederland laat weten dat de Stelvio First Edition een prijs van 68.450 euro draagt. De precieze vanafprijs van de instap-Stelvio is nog niet bekend, maar zal 'onder de 55k' komen te liggen. Laten we hopen dat het model een beetje rap komt, vorig jaar zakten Alfa's verkopen voor het eerst onder de 1.000 stuks.