Morsdode NFT-markt heeft mogelijk gevolgen voor F1

Het instorten van de waarde van digitale hebbedingetjes kan nog wel eens pijnlijk uitpakken voor diverse Formule 1-teams. De door de sport omarmde cryptowereld is immers een grote bron van sponsorinkomsten.

Morsdode NFT-markt heeft mogelijk grote gevolgen voor F1

Sinds de FIA het gebruik van volledige sponsorliveries toestond voor 1968 heeft de Formule 1 een innige relatie gehad met het grote geld. In verwoede pogingen om progressie te boeken - of alleen al om op de grid te kunnen blijven - sloten teams deals met allerlei bedrijven die bereid waren bakken geld overboord te gooien. Al snel werd de grootste bron van inkomsten de tabaksindustrie, op de voet gevolgd door alcoholische versnaperingen.

Pakweg 20 jaar geleden werd de F1 geregeerd door cigarettenmerken zoals Marlboro en West.

Bodemloze put

Nadat het reclame maken voor beide producten verboden werd (op 0.0 en vapes na) moest er echter een andere bodemloze put gevonden worden. Die lege ruimte werd recentelijk opgevuld door allerlei cryptobedrijven.

Virtuele valuta, beurzen en NFT-boeren strooiden kwistig met dollars in ruil voor puike stickers op de bolides van vrijwel elk team op de grid. Binnenkort zou daar echter zomaar verandering in kunnen komen.

Promotie van Mercedes en cryptobeurs FTX.

Valse crash

Na de veelbesproken crash van enorme cryptobeurs FTX leek het erop dat de tijd van de virtuele sponsors over was. Mercedes, Ferrari, AlphaTauri, Alfa Romeo en Red Bull Racing verbraken allemaal de banden met sponsors FTX, Velas, Fantom, Floki en Tezos.

Die laatste kwam echter dit jaar terug met McLaren, terwijl Red Bull doorging met Bybit en Mysten Labs toevoegde. Alfa Romeo verruilde Floki voor Everdome, Haas ging in zee met OpenSea en Williams werd een partner van Kraken. Aston Martin bleef op zijn beurt doorgaan met officiële F1-partner Crypto.com.

Mercedes verbrak vorig jaar haastig de banden met cryptoscam FTX.

NFT-apocalypse

De valse crash van vorig jaar krijgt mogelijk dit seizoen alsnog een vervolg. Vijf van de genoemde cryptosponsors zijn namelijk sterk betrokken bij de handel in NFT's. De markt voor het digitale eigendomsrecht op onzinnige cartoons en ander hebbedingetjes is volgens de laatste berichten echter zo goed als dood.

In 2021 en 2022 werden er nog miljoenen neergeteld voor plaatjes van lelijke apen, maar vandaag de dag is de waarde van 95% van de bestaande NFT-collecties zo goed als nul, aldus Business Insider. De meest voorkomende prijs ligt tussen de 5 en 100 dollar. Slechts 1% heeft een waarde die hoger ligt dan $6.000.

Dat is uiteraard slecht nieuws voor bedrijven als Haas-sponsor OpenSea, een online beurs die exclusief handelt in NFT's. Ook Kraken (Williams), Everdome (Alfa Romeo), Crypto.com (Aston Martin) en ByBit (Red Bull) zijn betrokken bij de NFT-markt. Zonder waarde worden de collecties niet verhandeld, waardoor NFT-handelaren uiteraard niets kunnen verdienen.

Het instorten van de NFT-markt zal op een gegeven moment ongetwijfeld zijn tol gaan eisen. Zodra de financiën in de cryptowereld in de knel komen zullen de peperdure sponsordeals met de F1 immers als eerste sneuvelen.

Vanwege de budget cap zal het voor de grotere teams zoals Red Bull en Aston Martin waarschijnlijk vrij weinig uitmaken, maar kleiner spelers zoals Haas en Williams zullen de pijn wel gaan voelen. Het heeft er alle schijn van dat de sport binnenkort op zoek moet naar een nieuwe bron van gratis geld.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, NL Beeld / BrunoPress