Crypto-crunch zet door: Ferrari verbreekt banden met Velas blockchain

Na Red Bull en Mercedes heeft ook Ferrari afstand genomen van de cryptowereld. Blockchainbedrijf Velas zal dit jaar niet op de bolides van de Scuderia aanwezig zijn.

Crypto-crunch zet door: Ferrari verbreekt banden met Velas blockchain

De Formule 1 barst tegenwoordig van de cryptosponsors. Beurzen, blockchains, munten en NFT's hebben de lege plekken opgevuld die achtergelaten werden door tabak en alcohol. In 2022 had vrijwel ieder team een cryptosponsor, met uitzondering van Haas en Williams. McLaren heeft er zelfs twee.

Na de crash veroorzaakt door de frauderende Sam Bankman-Fried van FTX is de cryptowereld echter aan het wankelen gebracht. Het team van Mercedes moest als eerste met de stickerkrabber in de weer na het FTX-fiasco. Niet lang daarna volgde Red Bull met het schrappen van de deal met cryptobeurs Tezos. RBR's andere connectie met de cryptowereld via ByBit bleef echter in stand.

Eenjaarlijkse langetermijndeal

Bij de ingang van het nieuwe jaar heeft Ferrari het voorbeeld van de andere twee grote topteams kennelijk gevolgd. Sponsorwaakhond Decalspotters merkte namelijk op dat de naam van Zwitsers blockchainbedrijf Velas niet meer in de lijst met officiële partners van de Scuderia voorkomt.

De langetermijndeal die eind 2021 aangekondigd werd heeft dus maar een enkel seizoen geduurd. Naast Velas is ook smartphone chipfabrikant Snapdragon aan de kant gezet.

Crypto-crunch

Het is niet bevestigd of het verbreken van deal te maken heeft met de instabiliteit en onzekerheid op de cryptomarkt, maar de optelsom is eenvoudig te maken. Nu alle drie topteams van hun cryptosponsors af zijn zullen er waarschijnlijk veel meer volgen.

Ferrari, Mercedes en Red Bull kunnen het zich immers veroorloven om sponsors te schrappen. De kleinere teams zullen tot het allerlaatste moment wachten voordat dergelijk deals in de prullenbak gesmeten worden.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari