F1's nieuwste cynische sponsordeal: Crypto.com F1 Overtake Award

Midden in het seizoen komt de Formule 1 opeens met een prijs voor inhaalacties. Niet voor de kwaliteit, maar de hoeveelheid. We nemen het lege gebaar onder de loep.

F1's nieuwste cynische sponsordeal: Crypto.com Overtake Award

Inhalen is al decennia een moeilijk thema in de Formule 1. Door de turbulente lucht die de aerodynamische pakketten achter auto's creëren blijft het moeilijk voor coureurs om elkaar te volgen en voorbij te steken. In 2005 en 2009 werd het basisontwerp van de wagens zelfs grondig aangepast om de dirty air tegen te gaan en in 2011 kwam de sport met het DRS-systeem. Volgend jaar staat zelfs een derde grote revolutie op het programma.

Volgens de marketingafdeling van de Formule 1 valt het echter allemaal wel mee. Er wordt dit seizoen zoveel ingehaald dat je er wel prijzen voor kan gaan uitdelen: de Crypto.com F1 Overtake Award.

Een wat?

Maar wat houdt die prijs nu precies in? Een bekertje voor de beste inhaalactie van het jaar hebben we al een tijdje. De Crypto.com F1 Overtake Award beloont echter niet de kwaliteit van de actie, maar de hoeveelheid acties die je gedurende het seizoen afrondt. Of je er op Maldonado- of Mahaveer-stijl langs ramt maakt verder geen bal uit. Wat wel erg veel uitmaakt is dat de merknaam Crypto.com zoveel mogelijk genoemd wordt.

Ordinaire sponsordeal

Het officiële persbericht van de Formule 1 spreekt namelijk eerst over de promotie van de site in plaats de toegevoegde waarde van de prijs. De Crypto.com F1 Overtake Award wordt ondersteund door Crypto.com-branded content op de social media kanalen van de F1 en "versterkt de samenwerking tussen F1® en Crypto.com, die vorige maand begon toen het snelst groeiende cryptocurrency platform de zevende Global Partner van de sport en de titelsponsor van de drie F1® Sprint Events werd."

Participatieprijsje

Als je de promotie weghaalt blijf je zitten met een volledig loze participatieprijs. Het is alsof je medailles uit gaat delen aan de voetballers die de meeste mensen passeren. Bovendien sluit het de topteams bij voorbaat uit: zij rijden namelijk altijd vooraan en doen eigenlijk nauwelijks aan inhalen.

Dat zien we meteen terug in de haastig nagetelde stand to nu toe. Sebastian Vettel leidt op dit moment het Crypto.com F1 Overtake Award-kampioenschap. Wat de prijs precies zal inhouden is niet bekend. De cryptische (HA!) video op het officiële F1 YouTube-kanaal maakt niet veel duidelijk. En eerlijk gezegd maakt ons dat ook helemaal niets uit.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1, Formula 1