Mercedes verbreekt haastig banden met crypto-sponsor

In de aanloop naar de GP van São Paulo heeft het team van Mercedes een paar stickers van de auto moeten trekken. Cryptobeurs FTX dreigt het team namelijk in verlegenheid te brengen.

Mercedes verbreekt haastig banden met crypto-sponsor

Sinds de komst van sponsorliveries in 1968 draait de Formule 1 om niets anders dan het aantrekken van vrijgevige investeerders. In de jaren die volgden verbonden allerlei uiteenlopende bedrijven zich met het toppunt van de autosport.

Naast traditionele sponsors zoals oliemaatschappijen en bandenleveranciers werden de stickers van onder andere kledingmerken, zuivelfabrikanten en computerspecialisten op de wagens geplakt.

Lange tijd was één van de grootste bronnen van inkomsten de tabaksindustrie, maar sinds het begin van het nieuwe millennium zijn de iconische kleuren van Marlboro, West, Rothmans en Mild Seven ten strengste verboden.

Het nieuwe tabak

Na een slecht verhulde comeback van de sigarrettenboeren werd hun plek recent ingenomen door een nieuwe controversiele industrie: cryptobeurzen en NFT-handelaren. De digitale geldhandel heeft de laatste tijd een enorme boom doorgemaakt, en was naarstig op zoek naar meer publiciteit.

Negen van dat soort bedrijven vond die zichtbaarheid bij een Formule 1-team. Bij McLaren werd er zelfs een contract getekend met twee crypto-toko's. Alleen Haas en Williams hebben zich nog niet gewaagd aan de internetgekte. Vanaf vandaag komt daar onbedoeld een derde team bij. Mercedes heeft namelijk met onmiddelijke ingang de relatie met cryptobeurs FTX opgeschort.

FTXplosie

Mercedes en FTX sloegen de handen ineen in 2021, maar door recente ontwikkelingen kan de relatie niet worden voortgezet. De cryptobeurs uit de Bahamas staat namelijk op instorten.

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried bleek via zijn tweede bedrijf Alameda Research het merendeel aan FTX's crytomunt FTT in bezit te hebben. Die vermeende belangenverstrengeling bewoog een tweede cryptobeurs Binance (uit de Kaaiman eilanden) om alle FTT die ze bezaten te verkopen. Hierdoor kelderde de waarde van de munt en werd FTX de financiële afgrond in gegooid.

Binance beloofde de beurs over te kopen, maar zag hier uiteindelijk vanaf toen de financiële situatie van FTX bekend werd. Als klap op de vuurpijl stelden de financiële autoriteiten in de VS, Japan, Australië en de Bahamas onderzoeken in naar FTX.

Cryptocrisis

In reactie op de crisis bij FTX heeft Mercedes de banden met het bedrijf met onmiddellijke ingang opgeschort. Het team gaf eerder nog aan dat de sponsorstickers in gebruik zouden blijven, maar is hier toch op teruggekomen, aldus een woordvoerder tegenover Autosport:

"Als een eerste stap hebben we onze overeenkomst met FTX opgeschort. Dit betekent dat het bedrijf dit weekend niet langer zal verschijnen op onze racewagen en andere bedrijfsmiddelen van het team. We zullen de situatie nauwgezet blijven monitoren terwijl deze zich verder ontwikkelt."

De implosie van FTX is mogelijk een waarschuwingsschot voor de overige teams gesteund door cryptogeld. De waarde van de verscheidene munten is op het moment fors aan het dalen. Zelfs de levensvatbaarheid van F1's officiële partner Crypto.com staat al ter discussie. Het zou dus zomaar kunnen dat de bel op een gegeven moment zal knappen.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Renault Sport F1