Crikey! Volvo Australia gaat volledig elektrisch in 2026

De kangeroe-afdeling van de Zweedse fabrikant heeft geen zin meer om op het moederbedrijf te gaan wachten. Vier jaar eerder dan de Zweden zal Volvo Australia verkoper van een volledig elektrisch modellenaanbod gaan worden.

Crikey! Volvo Australia gaat volledig elektrisch in 2026

De komende elektrische revolutie lijkt zo langzamerhand toch echt onvermijdelijk te worden. Hier in het knusse Europa hebben we officieel nog tot 2035 om van de ouderwetse benzine en dieselwagens te genieten, maar in andere delen van de wereld gaat het al veel sneller.

Verschillende overheden en fabrikanten trekken al eerder de vulslang uit de verbrandingsmotoren, waaronder Volvo. De Zweedse veiligheidsfetisjisten willen in het magische jaar van 2030 al overstappen naar een volledig elektrisch aanbod.

Volvo kunstwerkje ter ere van de elektrische revolutie.

De Aussies kunnen niet wachten

Die belofte komt de Down Under echter veel te laat. Volvo Car Australia opperhoofd Stephen Connor heeft namelijk aangekondigd dat er al vanaf 2026 alleen nog maar EV's te bestellen zullen zijn in koalaland.

Volgens Connor is de Australische markt meer dan klaar voor de overstap, aangezien Tesla's als warme broodjes verkopen in het niet-bestaande werelddeel. Bovendien wil de volgende generatie alleen nog maar elektrisch:

"We gaan niet wachten tot 2030. We wachten niet op de wereldwijde strategie die tot stand moet komen. We hebben een kans gezien in onze huidige markt en onze consumenten zijn hier klaar voor. Tesla zal 20.000 auto's verkopen dit jaar en de Australische consument kijkt uit naar verandering. Consumenten zijn niet meer alleen maar pa en ma, het zijn de kinderen die hun ouders vertellen wat ze willen dat ze kopen."

Doen we wel even

Volgens Connor is er geen enkele reden om niet over te stappen op een volledig elektrisch modellenaanbod. Het feit dat de infrastructuur van de lokale dealers flink aangepast zal moeten worden doet hij eenvoudig van de hand. Volvo Car Australia zal het gewoon wel even gaan doen:

"Er is helemaal geen tegenstand van het hoofdkantoor. Sommige markten over de hele wereld zullen dit gaan doen. Het is aan ons om de strategie voor Australië te definiëren en het juiste voor ons om te doen als bedrijf."

"We zullen de eersten zijn in Australië die gaan van het verkopen van benzine en diesel voertuigen naar volledig elektrisch. We hebben het vermogen om een verschil te maken en klimaatneutraal opereren een realiteit te maken. We zullen ervoor zorgen dat onze verkopers voorbereid zijn en ook klimaatneutraal zullen zijn."

Beschikbaarheid is beperkende factor

Connor meent dat de enige beperkende factor voor Volvo Car Australia de beschikbaarheid van elektrische modellen is. In de vier jaar tot de deadline introduceert het merk vijf nieuwe modellen, waardoor de benodigde voorraad aangevuld wordt. Connor wacht met smart op de dag dat er genoeg accubakken in de showroom staan om de overstap te kunnen maken. Het liefst had hij het meteen al gedaan:

"Ik ben er zeker van dat we de voorraad die we nodig hebben kunnen krijgen in 2026. We zouden graag de overstap maken in 2025 maar we kunnen de voorraad pas krijgen in 2026, dus we zeggen 2026. Dat is vier jaar eerder dan de wereldwijde overstap, negen jaar eerder dan sommige van onze concurrenten."

"Ik ga er vanuit dat we in 2026 20.000 voertuigen zullen verkopen, wat ons een marktaandeel van twee procent geeft. Tegen 2025 zullen volledig elektrische auto's ongeveer 78 procent van onze afzet zijn - beschikbaarheid van de producten is het enige dat ons vertraagd heeft."

"Als onze toekomstige elektrische auto's vandaag beschikbaar zouden zijn, zou ik zeggen dat we de overstap vandaag maken. Ik denk dat de consument er klaar voor is en we willen de waarden die we uitdragen naleven. We moeten consumenten opvoeden in deze reis en onze partners, en ze helpen met infrastructuur. Strategie is één ding, maar we moeten werken aan de implementatie."