Subaru Australië wil eigen WRX STI gaan maken

Subaru's beslissing om de topversie van hun rallyheld te schrappen valt Down Under niet bijzonder goed. De Aussies doen het dan maar zelf.

Subaru Australië wil eigen WRX STI gaan maken

De Subaru Impreza WRX STI is nu al bijna dertig jaar een begrip in autoland. De lettercombinatie staat garant voor topprestaties op alle ondergronden, zoals het een echter rallywagen betaamt.

De tijden van onvervalste homologatiespecials vanuit Subaru liggen nu echter ver achter ons: de nieuwste generatie van het model zal immers helemaal geen hardcore STI-variant meekrijgen. De steeds strengere emissie- en geluidseisen maken de STI onmogelijk.

De op de Tokyo Auto Salon gepresenteerde WRX S4 STI Concept krijgt dus geen vervolg. Verder dan 'STI Performance' bumperkitjes zal het bij Subaru de komende tijd niet gaan.

Subaru WRX S4 STI Concept.

Eigen STI

In het land van boomerangs en barbecues zijn ze niet blij met de beslissing van het hoofdkwartier. Tegenover Drive gaf een woordvoerder van de Australische afdeling van Subaru toe te spelen met het idee zelf een onofficiële STI te maken, compleet met opgefokte motor:

"Ik denk dat het altijd goed is om de passie te zijn die onze klanten hebben, en het verlangen naar [een STI]. We willen natuurlijk altijd luisteren naar waar onze klanten naar zoeken. Er zijn een hoop discussies met Subaru Corporation en STI."

De belegen, bijna crossover-achtige standaard WRX kan wel een boost gebruiken.

Tuned By STI

Subaru WRX Tuned By STI

Wat ze precies van plan zijn Down Under laten ze nog niet los, maar het zou niet de eerste keer dat Subaru Australia zijn zelf aan de WRX gesleuteld heeft. In 2007 kwamen ze met de WRX Tuned By STI. De hawkeye kreeg een milde vermogensboost en verschillende verbeteringen aan de ophanging en remmen mee.

Met dezelfde aanpak willen de Aussies mogelijk verder gaan dan het belegen STI Performance pakket:

"We zijn dolblij met de [STI Performance] pakketten voor de lancering [van de WRX], maar wat betreft de plannen voor de toekomst moeten we een beetje terughoudend blijven. Het is geen 'nee'".

Nieuws
  • Subaru