Subaru gaat elektrisch met STI E-RA Concept (1073 pk)

Het is gedaan met roffelende boxers en fluitende turbo's: de Subaru STI E-RA Concept geeft een voorzet voor Subaru's fluisterstille toekomst.

Subaru gaat elektrisch met STI E-RA Concept (1073 pk)

Zeg je Subaru, dan zeg je rally. Het merk heeft sinds de titel van wijlen Colin McRae in 1995 altijd gesteund op de successen in het WRC en andere kampioenschappen. De vuurspuwende rallymachines met de blauw/gele livery en gouden wielen spraken zo tot de verbeelding dat zelfs de meest belegen Legacy beter begon te verkopen.

Het is echter alweer even geleden dat we Subaru op het wereldtoneel hebben gezien. In 2008 debuteerde de S14-generatie van de WRC-racer, gebaseerd op de nogal oubollige GE hatchback. Vanwege de gevolgen van de economische crisis werd de auto na een debuut midden in het seizoen alweer met pensioen gestuurd.

Elektrisch project

De WRX en WRX STI ploeterden ondanks de afwezigheid van een rallyprogramma onverstoord door, maar de glans is er helaas al vanaf. Vanwege steeds strenger wordende emisseisen zijn de auto's bovendien schreeuwend duur geworden. In Nederland kunnen we de modellen daardoor niet eens meer bestellen.

Om het tij te keren heeft Subaru zich gericht op het creëren van een emissieloze toekomst voor de STI-divisie. Met de extreme STI E-RA Concept geeft het merk de aftrap voor het STI E-RA Challenge Project: een onderzoeksproject dat Subaru moet helpen om "ervaring op te doen en te oefenen met nieuwe technologieën in de wereld van de motorsport in dit CO2-neutrale tijdperk."

ID.R light

De STI E-RA is te vergelijken met de Volkswagen ID.R. Het prototype zal onder andere op de beruchte Nürburgring Nordschleife zijn rondjes gaan doen als racend studiemodel. Het prototype is voorzien van vier elektromotoren van Yamaha op all vier wielen.

Het gecombineerde vermogen van 1.073 pk is fors meer dan dat van de ID.R, maar de auto is volgens Subaru geen bedreiging voor de super-EV van VW. Met een streeftijd van 6:40 op de 'Ring is de STI E-RA maar liefst 35 seconden langzamer dan de ID.R.

De aandrijflijn van de E-RA is ondanks de naam (Electric-Record Attempt) dan ook niet ontwikkeld om records te breken, maar om een deelname aan de nieuwe FIA E-GT serie te evalueren. In 2023 zal de Subaru zijn debuut gaan maken.

Solterra STI

Subaru maakte meteen van de gelegenheid gebruik om een lijn te trekken van de extreme STI E-RA naar de bescheiden Solterra. De elektrische crossover maakte in november zijn debuut in Japan en de Verenigde Staten en kon wel een sportieve impuls gebruiken.

Met de bespoilerde Solterra STI Concept hopen de Japanners het reguliere koperspubliek aan te spreken. Het gaat echter puur om cosmetische aanpassingen. Met een elektromotor op elke as laat de Solterra een gecombineerd vermogen van 215 pk noteren. De 71.4 kilowatt/uur accu zorgt voor een actieradius van ongeveer 460 kilometer.

Blijkbaar is de Solterra dus het beginpunt van het nieuwe STI. Geef onze portie maar aan Fikkie.