Kooptip: Holden's voormalige testcomplex opnieuw op de markt

Het gigantische Lang Lang Proving Ground complex ligt opnieuw voor het oprapen. Met het juiste bod kun je zomaar de eigenaar zijn van je eigen raceparadijs.

Kooptip: Holden's voormalige testcomplex weer op de markt

Eind vorig jaar maakte General Motors een einde aan de iconische Australische divisie: Holden. Sinds 1948 werd er Down Under de ene na de andere bijzondere interpretatie van GM's productlijn gefabriceerd, vaak met een noice V8, mate, onder de kap. Voordat de Torana, Commodore en Monaro de weg op gingen werden ze uitvoerig getest.

En dat testwerk gebeurde sinds 1957 op een enorm complex bij het Victoriaanse stadje Lang Lang, 95 kilometer ten zuidoosten van Melbourne. Met een 4,7 kilometer lange cirkelvormige oval, een 5,5 kilometer lange 'handling track', kaarsrechte topsnelheidsbaan, skidpan en ruwe offroad secties werd elk model klaargestoomd voor de zware condities van de Australische outback.

Lang laat maar

Nadat Holden de deuren sloot op 31 december 2020 werd het complex verkocht aan de Vietnamese autobouwer VinFast. Het in 2017 opgerichte bedrijf wilde van het complex een heus hoofdkwartier gaan maken. Minder dan een jaar na de aankoop voor 36,3 miljoen Australische dollars wil de oosterse SUV-boer Lang Lang echter alweer kwijt.

Het runnen van de faciliteit zou in de door COVID geteisterde wereld van vandaag niet meer rendabel zijn. VinFast heeft zich voorgenomen om Australië in zijn volledigheid te gaan verlaten en de ontwikkeling voortaan dichter bij huis te doen. Eind deze maand gaat Lang Lang daarom opnieuw op slot en komen tenminste 50 medewerkers op straat te staan.

Holden LX Torana

Geen duidelijkheid

VinFast gaat dus voorgoed het land uit, maar het lot van Lang Lang is nog altijd onduidelijk. Officieel staat het complex dan ook niet te koop, maar de Vietnamezen hebben duidelijk geen zin om voor de kosten op te draaien. Bovendien heeft VinFast de kans om het geïnvesteerde geld deels terug te winnen. Het zou ons dus niks verbazen dat je met een paar telefoontjes en een enorme zak geld zomaar de sleutels handen zou kunnen hebben.

Er zijn echter al wel kapers op de kust: bij de verkoop aan VinFast viste Australische zakenman Lindsay Fox maar net achter het net. De logistiekmagnaat is al eigenaar van het Phillip Island Circuit en het Angelsea testcomplex, dat voorheen eigendom was van International Harvester. Schrikt Mr. Fox je niet af en wil je toch je Mad Max-fantasieën botvieren? Dan kun je hier proberen VinFast te overtuigen er geen parkeerplaats van te maken.

Holden FC
Holden EH
Holden HK
Holden HJ GTS
Holden LJ Torana
Holden VB Commodore
Holden LX Torana
Holden Hurricane concept
Holden Astra
Holden Monaro
Holden VF
Achtergrond
  • Lang Lang, Holden
  • BENNY seesYOU