Grootste oval van Engeland omgebouwd tot parkeerplaats

Europa is weer een speedway armer: de Rockingham Motor Speedway zal in het vervolg gebruikt worden als opslag voor tweedehands auto's./

Grootste oval van Engeland omgebouwd tot parkeerplaats

Heel erg hard linksaf gaan is best gaaf, maar de ovalracerij is toch meer voorbehouden aan de Amerikanen. Echte volbloed superspeedways hebben aan onze kant van de grote plas eigenlijk nooit echt een kans gehad. Zo is er de enorme EuroSpeedway Lausitz in Duitsland, waarvan de volledige tri-oval layout niet meer gebruikt is sinds 2006. Dat circuit diende als een lokkertje voor de Amerikaanse CART en NASCAR series, maar het bleef bij slechts twee races, mede dankzij het gruwelijke ongeluk van Alex Zanardi.

EuroSpeedway Lausitz doet tegenwoordig dienst als testbaan.

Rockingham

Achter de vreemd gevormde Rockingham Motor Speedway in het Engelse Northamptonshire zit een vergelijkbaar verhaal. Het complex werd in 1999 gebouwd om het Amerikaans CART (Champ Car) naar Europa te krijgen. Op 26 mei 2001 werd het circuit officieel geopend door Queen Elizabeth. De eerste CART-race volgde in september en werd gewonnen door de Braziliaan Gil de Ferran. Na een tweede race het jaar erop (gewonnen door Dario Franchitti) was de pret echter alweer over.

Overbodig

De Amerikanen bleven helaas weg na 2002, waardoor de enorme semi-vierkante speedway overbodig werd. Alleen de road course op het binnenveld werd regelmatig ingerubberd door de Formule 3, British GT, British Superbikes en de BTCC. Daarnaast figureerde het circuit veel op TV in programma's als Fifth Gear en Top Gear. Na jaren van financieel leed werd in 2018 de handdoek in de ring gegooid voor Rockingham. Na de sluiting deed het circuit vooral dienst als parkeerplaats voor dealer-voorraden.

Tweedehands meuk

In de drie jaar na de sluiting is het circuit vrijwel intact gebleven. Daar komt nu echter verandering in. Volgens The Times is complex namelijk verkocht aan Constellation Automotive, uitbater van online autohandelaren Cinch en WeBuyAnyCar. Om aan de groeiende vraag naar tweedehands auto's te voldoen gaat Constellation de speedway definitief ombouwen tot veredelde parkeerplaats voor 50.000 auto's.

Daarnaast zullen er garages gebouwd worden waar de oude meuk opgelapt zal worden voor de verkoop. Ook komt er ruimte voor opleidingscentra en een distributiecentrum. Constellation verwacht jaarlijks 100.000 tweedehandsjes klaar te maken op het terrein. De ombouw levert bovendien 500 extra banen op in de regio. De aankoop van het circuit heeft naar verluidt £80 miljoen (€93.156.889) gekost.

Autosport
  • Wikimedia Commons, DEKRA Lausitzring,
  • Top Gear