U kocht vorig kwartaal een tweedehands auto

In het eerste kwartaal van 2020 daalde de omzet van de auto- en motorbranche in Nederland. De totale daling kwam uit op 1,8 procent, maar ook in april (Q2) kreeg de branche harde klappen.

Occasion

Het eerste kwartaal van 2020 kwam eind februari en begin maart in het teken te staan van de coronacrisis, met de lockdown. De paar maartse weken in de lockdown waren voldoende om een min op de sector te plaatsen van 1,8 procent. In het lopende kwartaal gaan de cijfers nog veel dramatischer worden. Het CBS meldt dat het ondernemersvertrouwen aan het begin van Q2 daalde naar -46,9 (in Q1 was het overigens al -7,6). Importeurs van auto's en motorfietsen zagen hun omzet 62 procent dalen in april.

Q1 2020

Omdat het begin van het eerste kwartaal van dit jaar nog in het 'oude normaal' was zijn de cijfers vertekend. Er is wel een daling, maar die is over het geheel genomen niet spectaculair. Kijken we naar de importeurs van nieuwe auto's dan is het beeld voor Q1 al zwarter: een min van 10,51 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. De laatste keer dat er een kwartaal van daling in de handel in nieuwe auto's werd gezien was in 2013.

Daar staat tegenover dat in handel in tweedehands auto's en de reparaties van auto's juist een plus van 3,75 procent werd genoteerd (eveneens ten opzichte van Q1 2019).

Bron: CBS

Tweedehands

Het beeld sluit aan bij een bericht van online occasionplatform Bynco verstuurde. Het bedrijf concludeert dat er veel meer vraag is naar tweedehands auto's. Het sitebezoek van het bedrijf is met 30 procent toegenomen: "In april zagen we dat de consument door de onzekerheid voorzichtig was met het doen van aankopen, maar in mei is dat volledig hersteld. Hierdoor komen we wederom uit op een topmaand qua verkoopcijfers. We hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar al meer auto’s verkocht dan in heel 2019”, aldus Mark Boekraad van Bynco.

Hij denkt dat de autokoper wel gecharmeerd is van het online aanschaffen van een wagen omdat dat minder contact met mensen oplevert. Het bedrijf levert de auto's thuis bij de koper af, waarna die 14 dagen kan proefrijden.

Ondernemersvertrouwen

Over het algemeen ziet de sector de toekomst niet bepaald rooskleurig. Het ondernemersvertrouwen was al niet positief op -7,6, maar de lijn valt dit kwartaal vrijwel loodrecht naar beneden naar -46,9. Inmiddels gingen 23 bedrijven failliet en wat ten opzichte van de 19 die in Q4 van 2019 op de fles gingen al een flinke toename is. Het is te hopen dat de verlichting van de lockdown die aanstaande maandag op gang gaat komen ook de consument weer zijn portemonnee laat trekken.