EU gaat tweedehands brandstofauto's doelgericht uitroeien 

De elektrische transitie heeft kennelijk een extra zetje nodig. Om hergebruik van oudere benzine en dieselauto's te voorkomen wil de EU auto's met zware reparaties een sloopverplichting op gaan leggen.

EU gaat tweedehands brandstofauto's doelgericht uitroeien 

In 2035 is het volgens de Europese Unie over en uit met de verbrandingsmotor. Met een verbod op de verkoop van nieuwe benzine en dieselmodellen hoopt Brussel een transitie naar een volledig elektrisch wagenpark in gang te gaan zetten.

De EU-bobo's hebben er echter niet zoveel vertrouwen in dat de overstap organisch plaats zal vinden. Met een nieuw voorstel hopen onze overlords het proces een zetje in de 'juiste' richting te geven.

De sloop op jagen

Volgens El Pais richt de Europese Commissie het vizier op tweedehands bolides met een ouderwetse verbrandingsmotor. In een nieuw voorstel schrijft de EC voor dat auto's ouder dan 15 jaar waarvan cruciale delen niet gerepareerd of vervangen kunnen worden een sloopverplichting zullen krijgen.

Onoverkoombare gebreken aan de motor, versnellingsbak, remmen, stuurinrichting en chassis zouden geciteerd kunnen worden om een verder prima auto naar de schroothoop te sturen.

Cubaanse taferelen

Door het concept van de donorauto uit te bannen hoopt de EU taferelen zoals in Cuba te voorkomen. Het is immers niet de bedoeling dat de bevolking de smerige stinkdiesels rijdend houden met vijfdehands onderdelen en twee rechterhanden. Iedereen moet gewoon aan de EV, het openbaar vervoer, of de fiets.

Met het oudste wagenpark van West-Europa (11,4 jaar gemiddeld) klinkt het plan voor Nederland als een ware apocalyps. Bovendien is het niet helemaal duidelijk hoe de Europese Commissie de regels wil gaan handhaven.

De registratie van dergelijke reparaties gebeurt immers alleen bij officiële dealers. Sjon Baron van de lokale buurtgarage zal het hele circus waarschijnlijk eenvoudig kunnen omzeilen. Het is vanuit de EU gezien echter een goede stap in het verder terugdringen van toegang tot oude, vervuilende modellen.

Het voorstel moet nog voorgelegd worden, maar gezien het beleid uit Brussel zou het ons niets verbazen als het er gewoon door komt.

Nieuws
  • Pexels