Volgens onze overheid (en die van de complete Westerse wereld) is het onvermijdelijk: over een paar jaar moeten we allemaal aan de elektrische auto. Om die transitie op weg te helpen wordt vanaf 2035 de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren aan banden gelegd. Alleen modellen met 0 gram CO2-uitstoot zullen de showrooms mogen bevolken. De Nederlandse bevolking is echter nog lang niet klaar voor dit soort radicale plannen.
Overstap totaal niet populair
Althans, dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Autotrack en Gaspedaal, zo meldt het AD. De autosites ondervroegen 2.000 benzinerijders naar hun bereidheid om hun ouderwetse heilige koe in te ruilen op een stekkerbak. Maar liefst 96 procent stelde niet van plan te zijn om over te stappen. De redenen voor die terughoudenheid liepen uiteen.
Meer dan de helft van de ondervraagden vindt de aanschafprijzen van nieuwe EV's simpelweg te hoog, ondanks de agressieve kortingen die merken als Tesla recent op de markt losgelaten hebben, en de riante subsidies. Voor 37 procent gaven twijfels over de levensduur van het accupakket de doorslag, terwijl een kwart zich zorgen maakt om de beperkte actieradius.
Doelen bijstellen
Het onderzoek voorspelt weinig goeds voor de ambitieuze EV-plannen van de overheid. Volgens de prognoses zullen er in 2030 1.9 miljoen elektrische auto's op de Nederlandse wegen te vinden zijn.
Op een totaal wagenpark van 9 miljoen is dat echter nog veel te weinig. Gezien de tegenzin vanuit de gemiddelde benzinerijder zullen er in De Haag wellicht wat doelen bijgesteld moeten worden.
- NL Beeld / Regiofotografie