Pagani heeft nog steeds geen trek in elektrisch: 'Te zwaar en geen rijplezier'

De exclusieve hypercarbouwer werkt al jaren aan een elektrisch model, maar durft de overstap nog steeds niet te maken. Volgens zoon van Christian Pagani is de Pagani EV simpelweg te zwaar om een goede sportwagen te zijn.

Pagani heeft geen trek in elektrisch: 'Veel te zwaar'

Ondanks het uitwissen van het EU-verbod op verbrandingsmotoren is het nog altijd elektrisch wat de klok slaat in de autoindustrie. Merkstrategieën verander je immers niet binnen een paar weken. Zelfs in supercar en hypercarland ligt de focus steeds meer op accupower.

EV's liggen immers politiek goed, en noteren altijd puike cijfers op de cruciale 0-100 sprint. bolides zoals de Rimac Nevera, Lotus Evija, en Pininfarina Battista brengen de belofte met zich mee dat extreme hypercars de elektrische revolutie zullen overleven als loodzware dragracekoningen.

De indrukwekkende Rimac Nevera weegt maar liefst 2.150 kilo.

Pagani's problemen

De volledig elektrisch richting is echter niet voor iedereen weggelegd. Bij het hyperexclusieve Pagani zijn ze bijvoorbeeld nog niet overtuigd, ondanks een langdurig onderzoek naar de technologie.

Pagani begon al aan een EV-project in 2018, maar heeft tot op heden geen manier gevonden om een ontwerp te creëren dat zich aan de traditionele standaarden van het merk houdt. Met de huidige accutechnologie zou een elektrische Pagani simpelweg te log en te zwaar zijn, wat het rijplezier en de interesse van klanten volgens 'zoon van' Christian Pagani niet ten goede komt:

"Je moet een speciaal gevoel hebben als je ermee rijdt, wat je soms 'lol' kunt noemen. Je kunt het plezier noemen. Maar het gewicht is zeker ons eerste vraagteken. Dus waarschijnlijk kunnen we tegenwoordig met de bestaande technologie niet de Pagani creëren op de manier die we graag zouden willen."

Pagani's Utopia legt 1.280 kilo in de weegschaal.

Geen skateboards

Pagani heeft al sinds het prille begin in 1999 een nauwe band met het grote Mercedes, maar volgens Pagani junior is het geen optie om simpelweg een Mercedes 'skateboard'-platform onder een Pagani-body te schuiven. Aangezien elektrische auto's allemaal vrijwel hetzelfde aanvoelen zou niemand het merken..,

Christian hamert er echter op dat alle onderdelen voor een Pagani - ook die afkomstig van Mercedes-AMG - speciaal ontwikkeld zijn voor de eigen modellen. Leentjebuur spelen bij de EQ-afdeling past niet binnen de identiteit van het Argentijns-Italiaanse merk:

"Ik denk dat je blind moet zijn om te zeggen 'ik doe het zelf want ik ben beter dan alle anderen'. Als je er open voor staat kun je bronnen met geweldige componenten krijgen die speciaal voor jou auto gemaakt zijn. We halen niets uit andere modellen - alles is ontwikkeld voor Pagani."

"Er zijn een hoop geweldige dingen die je kunt innoveren in een elektrische auto - we zijn niet bang voor innovatie. Mijn vader, en in het algemeen iedereen die werkt bij Pagani, heeft de aanpak dat als we denken capabel te zijn om iets te doen, we het intern doen. Maar zo niet, dan doen we het niet."

Een Mercedes-AMG EV in een Pagani-jurk is volgens Christian geen optie.

Door met de V12

Nu elektrisch nog geen optie is zal Pagani door moeten met een ouderwetse verbrandingsmotor. In het tijdperk van downsizing hoeft dat niet per se de huidige zesliter twin turbo V12 te zijn, maar dat is toch waar het iconische merk voor kiest.

Voor de recent gepresenteerde Utopia had motorpartner Mercedes-AMG de vierliter twin turbo V8 uit de AMG GT voorgesteld, maar Pagani wist de Duitsers te overtuigen de twaalfcilinder nog een update mee te geven. Afhankelijk van de grillen van de Europese Unie zal het 864 pk sterke blok nog minstens een jaar of twaalf meegaan:

"Maar we, laten we zeggen 'daagden [AMG] uit' om de V12 te houden, en dat accepteerden ze. Hoe lang zullen we de V12 hebben? Dat hangt echt af van hoe de wetgeving zal gaan. We weten dat we als kleine fabrikant het nog kunnen hebben tot tenminste 2035. Maar we zijn er niet bang voor om een andere aandrijflijn te nemen in de toekomst. We moeten gewoon weten wat de regels zijn."

"We staan als familiebedrijf niet onder druk om ergens op te springen als we er nog niet klaar voor zijn, of niet 100 procent overtuigd. We hebben een lange tijdlijn van aankomende auto's, maar voor ons, met de aantallen die we produceren voelen we ons heel comfortabel waar we zijn. We volgen de markt niet, of mode. We willen stabiel blijven want aan het einde van de dag hebben we meer dan 200 medewerkers. Willen dat ze zich veilig voelen. De beslissing die we maken, maken we samen."

Elektrisch
  • Pagani Automobili, Rimac Automobili, Mercedes-Benz