Bellissima! Pagani laat nieuwe NA V12 horen

De Huayra R zet eindelijk zijn keel open. Op de officiiele Instagram pagina laat Pagani een bijzonder goed klinkende V12 horen.
Bellissima! Pagani laat nieuwe natuurlijk ademende V12 horen

Al meer dan 20 jaar staat Pagani bekend als een van de snoepjes van de supercarwereld. De prachtige afwerking en hoogwaardige bouwkwaliteit, het uitgesproken design zowel van binnen als van buiten en de brute Mercedes-AMG power maakten de Zonda in 1999 al een succes.

Het recept was zelfs zo goed dat de auto tien jaar in productie bleef in ontelbare speciale varianten. Een ding bleef echter hetzelfde: de oorverdovende huil van de V12 was een van de beste in het segment.

Turbo trouble

In 2012 werd de Zonda officieel opgevolgd door de Huayra. De opvolger stelde op veel punten niet teleur: nog geavanceerder, nog extravaganter en zelfs nog veel sneller. Maar er was een cruciaal element verloren gegaan: het geluid.

De zesliter twin turbo V12 die AMG speciaal voor de auto bouwde produceerde enorm veel vermogen en koppel, maar bleef in vergelijking met het blok in de Zonda akelig stil. Pagani probeerde het te compenseren door meer nadruk te leggen op het turbogeluid. Toch bleef het een gemis.

Huayra R

Voor de ultieme Huayra grijpt Pagani daarom terug naar de roots. Al in oktober kondigde Horacio Pagani in een video aan de Autostyle Design Competition aan dat de R-variant een volledig nieuwe, natuurlijk ademende V12 zou krijgen.

Verdere details zijn er nog niet uitgekomen, maar we kunnen er van uitgaan dat de motor waarschijnlijk gerelateerd is aan de zesliter van de Zonda R. Zoals alle Pagani's is de stamboom van die V12 terug te leiden naar Mercedes-AMG, om precies te zijn de legendarische CLK GTR GT1-racewagen van 1997. 'Volledig nieuw' nemen we daarom maar met een gezond korreltje zout.

Hoe klinkt dat?

Hoe nieuw de motor is maakt verder allemaal niet zoveel uit. Wat we allemaal willen weten is hoe ie klinkt. In een Instagram-post geeft Pagani ons een fijn voorproefje: