HNNNG. Dit is de Pagani Huayra BC Roadster (802 pk)

Liefhebber en leek zijn het erover eens: Pagani's zijn meesterwerkjes. De Italiaanse fabrikant toont de laatste in de lijn der edele bolides: de Huayra BC Roadster. Pagani bouwt 40 open exemplaren, die elk een gat van €3,2 mln in uw reserves branden.

We nemen u mee terug naar februari 2016: Autobahn was pas drie weken live, toen we een heerlijke snack in de schoot geworpen kregen. Het was Pagani's overtreffende trap van de Huayra Coupe. Bovenop de 100 exemplaren kwamen twintig 'Huayra BC's', vernoemd naar de in 2010 overleden Benny Caiola, Horacio Pagani's eerste klant.

Inmiddels zijn we drieëneenhalf jaar verder, en uit het niets is hier de Huayra BC Roadster: de dakloze variant van de BC, met 802 pk en 1.050 Nm uit de 5.980 cc grote Mercedes-AMG twinturbo V12, gekoppeld aan een sequentiële (want: slechts 6 kg lichte) zesbak van XTrac. Prestaties? Geen idee, maar we weten dat het ding als het moet de 350 km/u doorbreekt, en dat u bij 280 km/u liefst 500 kg aan neerwaartse druk op de achterspoiler hebt hangen. Het gehele gevaarte weegt, ondanks de loei van een motor, slechts 1.250 kg.

Kosten? Minstens 3,2 miljoen Italiaanse euro's, ruim een meloen meer dan de BC Coupe kostte. En als u speciale wensen hebt, kan dit bedrag ongetwijfeld opgekrikt worden. Duur? Ja, maar alleen de titanium schroefjes in het voertuig schijnen al meer te kosten dan een nieuwe A45 AMG. Wilt u de BC Roadster zelf rijden? Dat kan, want de auto debuteert in de mobiele racegame CSR Racing 2. Pagani's nieuwste debuteert later deze maand in het echt in her Amerikaanse Monterrey, op Pebble Beach.

Overigens nog een aardige anektdote, die we via de Pruis vernamen: er was oorspronkelijk helemaal geen BC Roadster gepland. Echter, een klant stuurde Pagani een blanco cheque, vergezeld van de tekst 'voor Pagani Huayra BC Roadster'. Hierop volgde meer interesse, waardoor Pagani besloot de ontwikkeling van de opvolger van de Huayra (intern bekend onder codenaam 'C10') even uit te stellen. Of het de absolute waarheid is, weet alleen Horacio Pagani, maar het is een mooi verhaal.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dd31742821c5', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });