Bij de eerste generatie elektrische auto's bouwden de fabrikanten gewoon wat batterijen in in hun auto's. De platformen waren bedacht voor diesel en benzinemotoren, maar her en der konden er wel een paar accu's in. Het leverde auto's met een crappy bereik op. Pas toen Tesla een auto vanaf de grond als elektrische auto bouwde, gingen de ogen open. Er bleef gigantisch veel ruimte 'over' als je batterijen goed verstopt.
Skateboard
De eerste volledig elektrische auto van Volkswagen, de ID.3 en ID.4 hebben een MEB-architectuur meegekregen. Dat is de bodemplaat die, al naar gelang de gewenste maat van de uiteindelijke auto, in elkaar wordt gepuzzeld. VW spreekt daarbij zelf al van een skateboard waarop de rest van de auto wordt geplaatst. Maar het blijft een auto met een zelfdragende carrosserie.
Nu is er Ree, dat de stap vooruit maakt door eigenlijk een stap in het verleden te zetten. Ze hebben een auto gemaakt die eigen volledig plat is. Het is alleen een onderstel met vier wielen en een accupakket. Dat zorgt ervoor dat er alleen nog maar een bovenkant op hoeft te worden gebouwd. Zo kan elke handige knutselaar straks weer een automerk beginnen. Alle moeilijke onderdelen zijn al geregeld. U hoeft alleen nog maar een koetswerk in elkaar te prutsen en u heeft een unieke elektrische auto voor de deur staan.
Een andere toepassing van een skateboard zou in het transport kunnen zijn. Als de batterijen en het onderstel verwisseld kunnen worden hoeft niet de hele vrachtwagen stil te staan tijdens het opladen van de batterijen.
Wij kijken toch vooral uit naar de verschillende Niels van Roijs en Touring Superleggera's die weer tevoorschijn zullen springen als ze makkelijk aan bodemplaten kunnen komen.
- Ree