Jenson Button gaat klassieke Lotus racer nabouwen

Onder de Radford-naam begint de voormalig wereldkampioen aan een nieuwe serie van de unieke Lotus 62.

Jenson Button gaat klassieke Lotus racer nabouwen

Als ex-F1 coureur kun je je wel een verzetje of twee veroorloven. Helemaal als je Jenson Button heet. Na zijn definitieve pensioen in 2017 heeft de Brit zich voornamelijk bezig gehouden met het runnen en opzetten van een GT- en een Extreme E-team, waar hij af en toe ook nog eens achter het stuur springt. Daarnaast mag hij graag TV-werk doen en is hij tegenwoordig adviseur bij Williams. Toch heeft Jenson genoeg tijd over om met een eigen autobedrijf aan de slag te gaan.

Radford Coachbuilding

Samen met ontwerper Mark Stubbs, advocaat Roger Behle en monteur/TV persoonlijkheid Ant Anstead (bekend van Wheeler Dealers) heeft Button een nieuwe firma onder de naam Radford opgezet. De naam is echter niet nieuw: in de jaren '50 en '60 was Harold Radford Coachbuilding bezig met het verfraaien van Bentleys, Rolls-Royces, Mini's en Loti.

Type 62

Het eerste product van de nieuwe samenwerking is gebaseerd op de Lotus Type 62. Deze Group 6 racer leek oppervlakkig op de Lotus Europa, maar was onderhuids een volbloed prototype met een buizenframe en ophanging geleend van de Formule 1-divisie.

Lotus bouwde slechts twee Type 62's,. Afgezien van een aantal klasse-overwinningen op nationaal niveau waren de auto's weinig succesvol. Dat maakte echter niet zoveel uit. Uiteindelijk was de auto vooral bedoeld als testwagen voor een 240 pk-sterke versie van de op een Vauxhall-blok gebaseerde tweeliter Type 907 viercilinder. Die motor vond later zijn weg naar de Elite, Eclat en Esprit.

62 exemplaren

In samenwerking met Lotus heeft Radford de ontwikkeling gestart voor het eerste prototype van de nieuwe Radford-Lotus 62/2. Er zullen - heel toepasselijk - 62 exemplaren van de nieuwe wagen geproduceerd worden.

Of het nu gaat om een echte reproductie of een moderne hommage op basis van een bestaande Lotus is niet helemaal duidelijk. Ook is er nog geen woord gerept over de motorisering. Ondanks dat staan de orderboeken bij Radford al open, met de belofte dat de nieuwe auto "compleet nieuw, zeer speciaal en zeer Radford" zal zijn. We zijn benieuwd.

Cargasm
  • Radford
  • AutoGen.pl