'Elektrische Cayman krijgt dezelfde middenmotor-balans als origineel'

De elektrische 718 wordt veel meer dan een korte Taycan. Het model moet met een bijzondere layout net zo spannend worden als zijn benzineslurpende voorvaders.

'Elektrische Cayman krijgt dezelfde middenmotor-balans als origineel'

Vanaf 2025 is Porsche's goedkoopste sportwagen een volledig elektrisch sprintkanon. De 718 Cayman en Boxster zullen naast de Macan de eerste bestaande modelreeks zijn van het roemruchte Duitse merk die overstapt op een EV-aandrijflijn. Porsche wil echter voorkomen dat de wagen een niet veel meer wordt dan een ingekorte Taycan. Het hoge silhouet en relatief steriele stuurgedrag van de elektrische sedan past immers niet bij een spannende sportwagen.

e-core Design

Porsche's technisch directeur Michael Steiner heeft met zijn team een manier gevonden om de balans van het bestaande benzinemodel te behouden. Ondanks de elektrische aandrijving zal de 718 de layout van een traditionele sportwagen met middenmotor na gaan bootsen. Het zogeheten 'e-core design' vervangt daarbij de traditionele skateboard met het accupakket in de vloer:

"Met een typische tweedeurs sportwagen zie je dat de auto erg laag is, want om de luchtweerstand te verminderend wil je het silhouet zo plat en laag mogelijk maken. Om dat te kunnen doen moet de bestuurder zo laag mogelijk zitten. Als je dat doet is er geen plek voor een accu onder de bestuurdersstoel. Het is om dezelfde reden dat veel van de supersportwagens van vandaag een middenmotor-ontwerp hebben, met de motor achter de bestuurder. Met de accutechniek van vandaag is het accupakket het grootste en zwaaesre onderdeel van een auto - en dit zal waarschijnlijk de komende tien jaar zo blijven - dus we hebben iets ontwikkeld wat we het 'e-core accu ontwerp' noemen. Wat betreft de layout en de gewichtsverdeling is het min or meer een kopie van een middenmotor-ontwerp."

Hetzelfde maar toch anders

De bijzondere layout met de centrale accu werd al gedemonstreerd in de Mission R concept car, maar volgens Steiner zal het productiemodel er onderhuids volledig anders uit zien. De Mission R is namelijk gebaseerd op een aangepast 718-platform. Vanwege de grote compromissen die het ombouwen van een benzineauto naar elektrisch oplevert zal de echte 718 EV een eigen platform meekrijgen, al komt de basis-layout in grote lijnen overeen met die van de voorgangers:

"Wanneer we een model elektrificeren, dan nemen we geen platforms voor verbrandingsmotoren over, want er zijn teveel compromissen. When we electrify a model, we won’t do a carry-over of the combustion engine [platform] because there are too many compromises. Voor toekomstige sportwagens zullen we een eigen platform ontwikkelen, maar verbonden aan sommige modules van andere auto's. Maar het platform zal uniek zijn. Er is geen platform dat niet veranderd wordt door elektrificatie, maar het enige platform binnen onze portfolio dat niet veel zal veranderen is voor auto's met middenmotor zoals de Boxster en Cayman."

Presteren op het circuit

De beslissing om geen skateboard te gebruiken is volgens Steiner niet gericht op de eisen van de technologie, maar vooral de verwachte eisen van de klanten. Een wagen op een skateboard-platform zou volgens Michael nooit de voldoening kunnen geven op het circuit die je krijgt van een auto met een middenmotor-balans. Voorwaarde is wel dat de nieuwe 718 een stuk lichter wordt dan traditionele EV's:

"Het is niet alleen gemotiveerd door de technologie. Vaak komt de hoofdrichting van wat we verwachten dat de voorkeuren van de markt zullen zijn, en dan proberen we de technologie te ontwikkelen in die richting. [Er is animo voor de 718 EV], maar er is nog gewichtsreductie nodig. Als je met een echte sportwagen tot de limiet gaat op het circuit, dan voel je nog steeds [dat gewicht]. Je merkt het misschien niet op de snelweg, maar een echte sportwagen moet presteren op het circuit."

Elektrisch
  • Porsche