Porsche CEO: 'Uitzondering EV-transitie voor Italiaanse supercarmerken is onzin'

De poging van de Italiaanse overheid om luxemerken als Ferrari, Pagani en Lamborghini af te schermen van de EV-plannen van de Europese Commissie wordt door Porsche topman Oliver Blume afgeserveerd als onzin. Blume meent dat elektrische auto's ook zonder de gedwongen overstap de strijd zullen winnen van de ouderwetse brandstofmotor.

Porsche CEO: 'Uitzondering EV-transitie voor Italiaanse supercarmerken is onzin'

Onlangs werd bekend dat de Italiaanse Minister van Ecologische Transitie druk in gesprek was met de Europese Commissie om de traditionele supercarbouwers van zijn land in bescherming te nemen.

Minister Roberto Cingolani meent dat de tijdlijn van de EC te drastisch is, wat de kleinere bedrijven geen tijd geeft om zich aan te passen en voor te bereiden op de elektrische toekomst. Daarbij is de impact van exclusieve merken zoals Ferrari en Pagani volgens hem verwaarloosbaar. Om een serie aan faillisementen te voorkomen wil signore Cingolani dat het orgaan van de EU een uitzondering instelt.

Elektrisch is superieur

De noodkreet is met verbazing en licht hoongelach ontvangen door Oliver Blume, CEO van Porsche. Tegenover Bloomberg verklaart hij dat de Italianen op een dood spoor zitten. Het beschermen van de fossiele industrie heeft volgens de Duitser geen enkele zin.

EV's zijn niet alleen superieur in prestaties, maar zijn bovendien essentieel in het gevecht tegen klimaatverandering,. En daar moet volgens Blume iedereen aan bijdragen, hoe klein ook: "Elektrisch zal in het komende decennium onverslaanbaar zijn. CO2-reductie is een wereldwijde kwestie en iedereen moet eraan bijdragen."

Tegenstrijdig

Blume's positie is opvallend, aangezien zowel Porsche als Lamborghini uiteraard deel uitmaken van het overkoepelende VAG. Samen met Porsche werken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda hard aan elektrificatie, maar daarin blijft Lamborghini flink achter.

Lamborghini stelt de overstap naar elektrisch namelijk zo lang mogelijk uit in een poging binding te houden met de voor het merk zo belangrijke V12. Pas na 2030 wil het Italiaanse merk gaan nadenken over volledig elektrische Lambo's. Die werkwijze strookt dus totaal niet met het beeld dat Oliver Blume uitdraagt.

Hele kluif

Wanneer de tijd dan toch echt daar is kan Lamborghini met de steun van het machtige concern ongetwijfeld razendsnel de overstap maken. Meer dan een nieuwe body en wat badges is er immers niet nodig: die Lamborghini Taycan Coupe staat er zo.

Bij Ferrari ligt dat anders: het merk is ondanks een link met autogigant Stellantis op zichzelf aangewezen wat betreft de ontwikkeling van hoogwaardige elektrische techniek. Pas in 2025 zal het eerste steigerende paard met een accupakket gepresenteerd worden. In Maranello zullen ze er dus nog een hele kluif aan hebben. Om over Pagani nog maar te zwijgen..

Elektrisch
  • Porsche