Volkswagen wil eigenlijk geen auto's meer gaan verkopen

In de volledig elektrische toekomst zul je geen VW meer kunnen kopen. De Duitse autogigant houdt ze liever voor zichzelf.

Volkswagen wil eigenlijk geen auto's meer gaan verkopen

Je eigen auto, dat heeft toch iets bijzonders. Het is anders dan een bedrijfswagen of een leasebak, want jij hebt persoonlijk gekozen voor deze specifieke set wielen. Met je eigen geld heb je een paar ton staal, stof en plastic aangeschaft die aan je eisen voldoet en waar je je het prettigst bij voelt.

Als het aan Volkswagen ligt is dat gevoel er echter één van het verre, 'vieze' verleden. In navolging van auto-abonnementen van onder andere nieuwkomer Lynk & Co wil het concern in de volledig elektrische, brandschone toekomst liever geen directe verkopen meer gaan doen.

Doorleasen

In plaats van het overdragen van het eigendom van de auto aan een klant ziet VW CEO Herbert Diess liever dat Volkswagens in handen blijven van VAG. Dat heeft een heel simpele reden: kartelkoning VAG ziet de waardevolle accupakketten in hun elektrische modellen liever de tweedehands markt en uiteindelijk een sloperij op gaan.

Om de accu's te behouden heeft VW een tweede en derde leasecyclus uitgestippeld. Zodra het eerste contract afgelopen is kan de auto als tweedehands aangeboden worden. Vanwege de hoge waarde van het accupakket valt de totale afschrijving op de wagen mee. Vanwege de hoge restwaarde valt er dus nog steeds geldt te slaan uit een verlengd leaseleven.

Het draait allemaal om het zware blok zeldzame metalen in het midden.

Accu niet weggeven

Omdat de pakketten volgens Diess ontworpen zijn om langer mee te gaan dan de auto is het essentieel om het eigendom te behouden. Zo kunnen accu's die dan nog op 70-80% van hun capaciteit zijn hergebruikt worden voor statische energievoorziening in huizen en en kunnen ze verwerkt worden in snelladers. Diess legde het plan uit aan een aantal Amerikaanse journalisten op de IAA Munchen, aldus Automotive News Europe.

"In Europa proberen we een tweede en zelfs een derde leaseperiode op te zetten, en zo behouden we de auto. Het leven van de accu's van vandaag is ongeveer 1.000 oplaadcyclussen en ongeveer 350.000 kilometer. Dus, de accu zal waarschijnlijk langer leven dan de auto en we willen de accu te pakken krijgen. We willen de accu niet weggeven."

Volkswagen CEO Herbert Diess wil zijn auto's niet kwijt.

Na acht jaar in de shredder

De duur van de totale leaseperiode wordt door Volkswagen Group of America CEO Scott Keogh geschat op acht jaar. Naderhand worden de auto's door Volkswagen teruggenomen en verschroot. De ruwe materialen en de accu's worden vervolgens hergebruikt. Over een eventuele derde periode heeft Keogh echter nog geen concrete plannen. Maar liefst 80% van de 6.230 ID4's in Amerika valt onder een leasecontract, waardoor het programma eenvoudig op te starten is. Hoe VW de accupakketten van de overige 20 procent wil terughalen is niet duidelijk. Waarschijnlijk zullen deze klanten met een inruildeal verleid worden om hun licht ontvlambare ID's terug te brengen.

Voor altijd

De missie van Volkswagen is in ieder geval duidelijk. Herbert Diess ziet het als de missie van zijn bedrijf om alle geproduceerde accupakketten in bezit te houden. Voor altijd:

"De taak voor onze organisatie is echt om het eigendom van de accu's te behouden en waarschijnlijk een tweede of derde leasecyclus in te stellen en dan de accu's te hergebruiken. Het moet per regio nog allemaal bepaald worden, het moet kortgesloten worden met de dealers, maar we zouden graag elke van onze accu's voor altijd houden."

De dagen van prive-eigendom zijn wat betreft VW en waarschijnlijk de overkoepelende VAG Group dus geteld. Gelukkig zal er van echte keuze tegen die tijd toch al geen sprake meer zijn.

Elektrisch
  • Volkswagen