Gereden: Lynk & Co 01

Er is een hoop te doen om de nieuwste telg van de Nederlandse automarkt. Maar hoe rijdt zo'n Lynk eigenlijk? We zochten het uit.

Gereden: Lynk & Co 01

Lynk & Co is een merk met een compleet andere insteek dan we gewend zijn. Lynk is een submerk van Chinese autogigant Geely en ontstond in 2016 uit de wens om alles anders te doen op het gebied van mobiliteit. Althans, in Europa. In China zijn er al zeven Lynk & Co-modellen, die daar gewoon via de traditionele weg verkocht worden. Op het oude continent is het echter niet de bedoeling dat je de 01 koopt, maar dat je er een abonnement op neemt.

Het concept

In plaats van te kopen of te leasen sluit je bij Lynk een maandelijks opzegbaar abonnement af op een 01. Voor €500 per maand heb je dan de beschikking over je eigen auto. Je hebt dan dus geen zorgen over wegenbelasting, verzekering, afschrijving of onderhoud. Zo heb je alleen de lusten van autobezit zonder de lasten.

Het is zelfs mogelijk om de auto te delen met je vrienden, waardoor je het bedrag per persoon kunt verdelen. Heb je een tijdje geen auto nodig? Dan zeg je je abonnement gewoon op. Wanneer je hem weer nodig denkt te hebben, teken je gewoon opnieuw en krijg je weer een frisse auto mee. Dat gebeurt bij de Lynk Store in hartje Amsterdam. De Store is echter niet hetzelfde als een traditionele dealer: de auto's komen gewoon bij de Volvo-garage vandaan.

CMA

De Lynk & Co 01 is geen nieuwe auto. Het model loopt al sinds 2017 mee en werd eerder verkocht als de Geely CX11. Zorgen over experimentele, onbeproefde techniek zijn er dus niet. De 01 staat namelijk op het Compact Modular Architecture-platform dat mede ontwikkeld is door Geely-dochter Volvo. Je kunt de 01 zien als een soort uitvergrote Volvo XC40.

De styling volgt in grote lijnen dat van zijn Volvo-zusje, maar de Lynk heeft toch een eigen gezicht. De lichtblauwe details langs de zijruiten en op de velgen geven een speels accent aan de SUV. Het grootste herkenningspunt is de hoog geplaatste dagrijlichten, een onderdeel van Lynk & Co's herkenbare familiegezicht.

Benzinemotor

Onder de kap vinden we een 1.5 liter driecilinder turboblokje van Volvo waar maar liefst 180 pk uit geperst wordt. Het maximum koppel van 265 Nm is al beschikbaar vanaf 1500 toeren en bouwt pas af vanaf 4000. De 7-traps automaat met dubbele koppeling zorgt ervoor dat het vermogen zo soepel mogelijk naar de voorwielen overgebracht wordt.

Dat de 01 op uitontwikkelde Volvo-techniek leunt merk je meteen: de aandrijflijn doet zijn werk perfect. De overstap van elektrisch naar hybride of puur verbrandingsmotor is bijna niet te merken. Tot je een keer stevig op het gas gaat. De kleine driecilinder reageert prima, maar maakt best veel kabaal als er hard opgetrokken moet worden. De versnellingsbak is ook goed bij de les: een aarzeling konden we niet bespeuren. De schakelmomenten eigenlijk ook niet.

Driving modes

Naast de turbo driepitter is er een 60 kW (80 pk) elektromotor aanwezig. Zo lang de 17.6 kwH accu opgeladen is doet de motor eigenlijk altijd mee. Dat kan in drie rijmodi: Pure, Hybrid en Power.

In de Pure-modus probeert de auto zoveel mogelijk elektrisch te rijden, in Hybrid wordt een balans gezocht tussen de twee aandrijflijnen, en in Power werken ze samen voor maximale prestaties. Het systeemvermogen van 261 pk is in Power goed voor nul naar honderd in acht seconden. Bij 210 kilometer per uur is de koek op. Prima dus voor standaard woon-werk verkeer. Niemand verwacht immers recordtijden van een trendy midsize SUV.

Elektrisch

Onze aandacht ging uit naar de Pure-modus, waarin de 01 zo'n 69 kilometer puur elektrisch af kan leggen. Prima voor het centrum dus, maar op buitenwegen kun je beter de verbrandingsmotor aanslingeren. Het opladen van de 17.6 kWh accu duurt namelijk nog zo'n vijf uur.

Via het regeneratieve remsysteem kun je nog wat actieradius terugwinnen, maar de bediening hiervan is niet echt intuïtief. In plaats van een knop of een submenu wordt er van je verwacht dat je de versnellingspook een tweede keer naar Drive trekt. Op de middenconsole gaat het lampje van de versnellingsindicator dan gewoon uit. Dat kan nog wel eens voor verwarring zorgen bij het volgende stoplicht.

Interieur

Zoals je van een midsize SUV mag verwachten is de Lynk & Co 01 geen kleine auto. Ook niet van binnen. Het interieur is vrij ruim van opzet en biedt prima plaats aan vijf gemiddelde volwassenen. Voor lange Hollanders is de auto echter minder geschikt.

Mensen tegen de 1.90 zullen de zittingen en de rugleuning als te kort kunnen ervaren. Ook achterin kan het comfortabeler: je zit nogal rechtop en de daklijn komt redelijk ver naar beneden. De stoelen zijn bekleed met Econyl, een stof gemaakt van gerecycled nylon-afval. Dat is een mooi gebaar, maar het materiaal is vooral vrij hard. Daar staat dan weer tegenover dat de laadruimte aanzienlijk is: 466 liter is zeker riant te noemen. Klap je de achterbank neer dan kom je uit op 1231 liter.

Gadgets

Niet dat je je lang druk hoeft te maken over gerecycled nylon. Er zijn namelijk genoeg gadgets aan boord om je aandacht vast te houden. Het grote tablet=-achtige scherm biedt plaats aan allerlei functies, inclusief een ingebouwde selfie-camera. Bedieningsopties voor de stoelverwarming en vind je er ook, maar ben je te druk met rijden dan heb je gelukkig nog fysieke knoppen op de middenconsole. Niet dat het touchscreen nou zo lastig te bedienen is, maar het vergt vrij veel van je concentratie.

Verder heeft elke Lynk alle opties die je maar kunt bedenken: elektrisch verstelbare voorstoelen, gekoeld handschoenenkastje, bediening aan het stuur, draadloze telefoonlader, DAB+ radio met 10 speakers, Apple Car Play, Android Auto, vier USB-poorten, Bluetooth, internet, keyless go, en zelfs een dashcam met opneemfunctie.

Aan gadgets geen gebrek in de Lynk.

Missing Lynk?

Dus wat vinden we ervan, die Lynk & Co 01? Eigenlijk vrij weinig. Het is gewoon een prima PHEV SUV die alles doet wat je van 'm verwacht. Geen verrassingen. En dat is precies wat het aparte concept van het innovatieve merk nodig heeft.

Als je een auto aanbiedt via een abonnement en je klanten aanmoedigt om de auto te delen hoeft het niets speciaals te zijn: het moet gewoon goed werken en toegankelijk zijn voor iedereen. En dat doet de Lynk met zijn Volvo-DNA perfect. Netflix begon immers ook niet met experimentele arthouse films. We zijn benieuwd of Netflix voor auto's net zo'n succes gaat worden.

Spotlight
  • Lynk & Co