Maakt uw Uber-chauffeur de hele tijd selfies? Dat is company policy

Selfies: (wannabe-)influencers zijn er de godganse dag mee bezig, want niets is belangrijker dan heel veel bevestiging van wildvreemden op Instagram. Echter, ook uw Uber-chauffeur gaat voor de bijl. Niet om te checken of de baard nog in model zit, maar omdat het moet van de baas.

I'm all Uber it

In de strijd tegen fraude krijgen Uber-chauffeurs vanaf eind december te maken met extra controles. Omdat er tal van concrete aanwijzingen zijn dat chauffeurs anderen (vaak beunhazen zonder taxivergunning) onder hun naam laten rijden, grijpt het bedrijf in. Via een zogeheten 'Real Time ID Check' wordt bestuurders op onregelmatige momenten verzocht een selfie te nemen. Mocht uw bestuurder voor het wegrijden nog even een snelle foto van zichzelf maken, dan leeft hij niet die influencer-leven, maar is het puur praktisch van aard. Tenzij hij er een duckface bij trekt, dan mag u zich zorgen gaan maken.

De reactie van Uber is een adequaat controlemechanisme voor iedereen die iemand anders dan zijn eeneiige tweelingbroer op zijn account laat rijden. Hij komt echter wel rijkelijk laat: al een jaar geleden werd bekend dat dit soort praktijken wordt toegepast, dus de vraag is waarom een dergelijke simpele controle zo lang op zich liet wachten. Zeker omdat de technologie al sinds 2016 op de plank ligt.