Complottheorie: Oscar Piastri gaat naar Red Bull

Met nog één stoeltje vrij voor volgend jaar, is er een theorie opgedoken dat Oscar Piastri wel eens naar Red Bull kan gaan. Waarheid of waanzin? Wie zal het zeggen. Maar het is een interessante vraag om eens over na te denken.

Oscar Piastri samen met Max Verstappen van Red Bull

Deze theorie is niet om serieus te nemen. “Een korreltje zout” is niet eens genoeg voor dit verhaal, we hebben het hier over een volledige Noordzee aan zout. Maar het blijft leuk om over dit soort dingen te speculeren en een beetje over geruchten na te denken. Want er zijn mensen die er heilig van overtuigd zijn dat Oscar Piastri binnenkort naar Red Bull gaat.

Voor het begin van deze theorie moeten we niet bij McLaren of Red Bull zijn, maar bij een heel ander team: Sauber. Daar is namelijk nog een plekje vrij voor volgend jaar, naast Nico Hulkenberg. En Sauber lijkt maar geen keuze te kunnen maken wie ze in die auto willen hebben. Valtteri Bottas en Zhou Guanyu zouden zonder aarzeling hun contract daar willen verlengen, maar waarom zou Sauber dat doen? Met zoveel veelbelovende jonge talenten die klaar staan, is het veel interessanter om een van hen snel vast te leggen.

Een van die jonge talenten is Gabriel Bortoleto. De Braziliaan heeft momenteel de kans om bij zijn eerste poging de titel in de Formule 2 te winnen, nadat hij vorig jaar bij zijn eerste poging de titel in de Formule 3 won. Een zeldzame prestatie die alleen weggelegd is voor de grootste namen in de motorsport. Sauber overweegt openlijk om hem binnen te halen, maar daar zou McLaren volgens de geruchten een stokje voor steken. Bortoleto is namelijk onderdeel van het McLaren Junior Team en naar verluidt wil McLaren niet dat hij bij een ander team onder contract komt te staan.

McLaren is bang voor Red Bull

Waarom zou McLaren dat doen? Nou, volgens deze theorie zou McLaren hem graag op stand-by willen hebben om meteen in de auto te springen wanneer nodig. Want McLaren zou rekening houden met het feit dat Piastri overstapt naar rivaal Red Bull.

We nemen weer even een stapje terug en kijken naar de situatie bij Red Bull. Sergio Perez presteert niet goed. Max Verstappen maakt er geen geheim van dat hij naar alternatieven kijkt, waaronder misschien zelfs wel een vroegtijdig pensioen. Daniel Ricciardo is net ontslagen omdat hij niet goed genoeg is. Yuki Tsunoda lijkt niet serieus genomen te worden door het team. Dat laat alleen Liam Lawson over als kandidaat om in te springen als er ineens een of twee plekjes vrijkomen bij Red Bull. En dus zou het team naar coureurs buiten de eigen opleiding kijken.

En daar komt Piastri dan in beeld. Over de kwaliteiten van de Australiër kunnen we het allemaal eens zijn. Races winnen in je tweede jaar in de sport, dat is natuurlijk een ontzettend goede prestatie. Zo goed zelfs, dat het McLaren in een beetje een ongemakkelijke positie brengt. Want doordat Piastri zo goed Lando Norris bij kan houden, komen de titelkansen van Norris meer in gevaar dan hij en het team zouden willen. Het hele jaar al gaat het over de vraag of McLaren niet een duidelijkere voorkeur voor Norris uit zou moeten spreken, en het hele jaar probeert McLaren zo veel mogelijk die vraag op afstand te houden. Hoe meer ze Norris namelijk voortrekken, hoe meer ze Piastri achter moeten stellen. En laten we eerlijk zijn: Piastri is geen nummer twee. Hij doet het zo goed, dat hij volledig in zijn recht zou staan om de status van nummer één op te eisen.

Oscar Piastri (midden) met zijn manager Mark Webber (rechts).

Piastri heeft steun van Webber

Maar is het echt zo problematisch daar achter de schermen bij McLaren dat Piastri nu alweer naar een ander team zou kijken? Nou, misschien wel. Piastri weet als geen ander hoe belangrijk het is om op het juiste moment over te stappen. Kijk maar naar de manier waarop hij Alpine verliet toen zich een betere kans voordeed.

En die deal werd voor een groot deel geregeld door zijn manager, Mark Webber. Iemand die maar al te goed weet hoe slopend team orders kunnen zijn. Hij ondervond dat aan den lijve toen hij de teamgenoot van Sebastian Vettel was bij Red Bull. Hetzelfde Red Bull waar onzekerheid heerst over de toekomst van de coureurs. Webber kan zich ongetwijfeld makkelijk naar binnen kletsen bij dat team, en de leiding zou een toptalent als Piastri vast met open armen ontvangen als opvolger van Verstappen. Daarom zou McLaren zo bang zijn om teamorders uit te delen en zouden ze Bortoleto binnen de eigen gelederen willen houden, voor het geval Piastri ineens vertrekt.

Hoe realistisch is dit?

Dus, gaat dit echt gebeuren? Nou ja, zoals we aan het begin al zeiden: dit is pure speculatie en moet met een flinke korrel zout genomen worden. Er moeten zoveel individuele stukjes op precies de juiste plek vallen wil dit daadwerkelijk tot uiting komen. Het is enorm onwaarschijnlijk dat het allemaal exact zo uitpakt.

Onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Kijk maar bijvoorbeeld naar de manier waarop Piastri bij McLaren kwam: daarvoor moest er eerst iemand bij een heel ander team opstappen om ruimte te maken voor Alonso, toen moest Alonso op exact het juist moment weg zodat de deadline van Piastri’s contract al verlopen was, en McLaren moest bereid zijn een andere coureur eruit te knikkeren om Piastri binnen te halen. Je zou het niet kunnen schrijven, maar toch pakte het exact zo uit.

Of kijk anders naar de manier waarop Perez bij Red Bull kwam. Zijn team moest eerst worden verkocht aan een andere organisatie (een deal die Perez zelf had opgezet trouwens), vervolgens moest die organisatie hem ontslaan, Red Bull moest een slecht presterende coureur hebben die aan het einde van zijn contract zat, en toen moest Perez ook nog een sterke prestatie laten zien door bijvoorbeeld een race te winnen. Op de een of andere manier klikte dat ook allemaal precies in elkaar.

Wat we maar proberen te zeggen: er zijn gekkere dingen gebeurd in de Formule 1 als het op contracten aankomt. Al het bewijs hier is indirect, maar het zijn wel van die puzzelstukjes die je later met terugwerkende kracht allemaal aan elkaar kan leggen om het hele verhaal te schetsen. Dus wie weet, misschien kijken we volgend jaar rond deze tijd op dit verhaal terug en kunnen we zeggen dat het allemaal al vanaf het begin overduidelijk was.