Verstappen: 'Mijn volgende stap is mijn laatste in F1'

Er zijn genoeg twijfels over de toekomst van Max Verstappen in de Formule 1. Verstappen zelf denkt al openlijk na over het einde van de rit.

Max Verstappen

Jarenlang leek het ondenkbaar dat Max Verstappen en Red Bull uit elkaar zouden gaan, maar dat is dit jaar wel anders. De teruglopende prestaties van de auto en de interne chaos zorgen ervoor dat het enthousiasme van Verstappen flink gekelderd is. Voeg daar aan toe dat de Nederlander zich blauw ergert aan de FIA, en er zijn flink wat twijfels over de toekomst van Verstappen.

In principe heeft de Nederlander nog een contract tot en met 2028, maar dat heeft de concurrentie niet tegengehouden. Mercedes-teambaas Toto Wolff liep openlijk met Verstappen te flirten, en ook bij Aston Martin houden ze de deur wagenwijd open voor de drievoudig kampioen.

Verstappen zelf wil nog geen uitspraken over zijn toekomst doen, zo benadrukt hij tegen Sky Italia. “Het is niet iets waar ik op dit moment mee bezig ben. Er is nog zoveel wat ik dit jaar nog beter wil doen. Alles wat in de toekomst ligt, is nog ver weg. Het speelt op dit moment niet.”

Geen ja en geen nee dus. Maar toch lijkt een overstap naar een ander team niet per se de voorkeur te hebben van Verstappen. “Uiteindelijk wil iedere coureur in de paddock winnen. Het is dan heel makkelijk om van team te wisselen, maar ik wil niet dat mijn carrière op die manier gekenmerkt wordt. Ik wil niet deel uitmaken van vier of vijf verschillende teams. Ik wil een lange en stabiele relatie opbouwen met iedereen in het team en ik wil me ergens thuis voelen. Wisselen van team is niet echt iets voor mij en het is ook niet iets wat ik in deze fase van mijn carrière wil doen.”

Vertrek uit de Formule 1

Na de rel met de FIA rondom de Grand Prix van Singapore, maakte Verstappen duidelijk dat het op deze manier allemaal niet hoeft van hem. Datzelfde sentiment herhaalt hij ook nu weer, al is het iets minder definitief. “Mijn volgende stap, als die er al komt, zal mijn laatste zijn. Dat kan ook betekenen dat ik mijn bestaande contract hernieuw. Alles is op dit moment nog mogelijk.”

Red Bull-adviseur Helmut Marko is ook erg goed bewust dat een vertrek van Verstappen op de loer ligt. “Max is niet zoals Alonso en Hamilton”, vertelt hij aan ORF. “Zij racen door zolang ze lichamelijk gezien competitief kunnen zijn. Max wil winnen, maar of dat met vier, vijf of zes titels is, is niet zo belangrijk voor hem. Hij wil plezier in de sport hebben, net als in de rest van zijn leven. Hij wil in een omgeving werken waar hij zich comfortabel voelt.”